С измененията в Закона за устройство на територията, обнародвани в Държавен вестник през 2019 год. се даде възможност  специфичните изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли да се определят с наредба от общинските съвети. Проект на такъв подзаконов нормативен акт е изготвен от Община Ботевград и включен в дневния ред на предстоящото редовно заседание на местния парламент. С наредбата се цели създаването на единен механизъм и точно обособени критерии за създаване на разпознаваем облик на града, въвеждане на ред и преустановяване на практиката на поединичен подход за всяко разрешение, което води до липса на хармоничност и допълване в цялостната визия на градските пространства. Това се посочва в докладната записка с предложения проект на наредба.


Съгласно наредбата, територията на Ботевград се разделя на четири зони: Център, Север, Юг и Изток, като всяка една са определени стандарти за цветово фасадно оформление. Цветовите стандарти следва да се прилагат от всички лица, имащи качеството на възложител по смисъла на чл. 161 от ЗУТ, с изключение на възложителите на обекти със специално предназначение, свързани с отбраната и сигурността на страната, и други, за които с настоящата наредба, с друг нормативен акт и/или със специфични правила и нормативи, са въведени ограничения в режим на застрояване и ползване, които влизат в противоречие с приетите стандарти.


При изготвяне на инвестиционен проект за нова сграда, включена в режим на свързано застрояване, цветовото решение на фасадите й следва да бъде съобразено с цветовото решение на фасадите на съседните изградени сгради. Отклонения се допускат и те са регламентирани в наредбата. Така например при прилагане на мерки за енергийна ефективност /саниране/ новоположената мазилка по фасадните стени на жилищните сгради трябва да е в гама, отговаряща на зоната, в която се намира сградата.


При монтаж на външни климатични тела върху съществуващи сгради, за които одобрената проектна документация не предвижда монтирани на такива, следва същите да се разполагат по съответните фасади, като се съобразяват със съществуващото на място воотвеждане на сградата. При монтаж на климатични тела върху нови сгради, местата им трябва да съвпадат с тези, определени с инвестиционния проект на цялата сграда.


Слънцезащитни елементи, като сенници, тенти, перголи и др. по новоизграждащи се и съществуващи сгради също се съобразяват с цветовите стандарти, определени в приложение към наредбата или в контраст и като оттенък или нюанс, кореспондиращи както един с друг, така и с цветовете на съответната сграда, растера и вида на нейната фасада и/или дограма.


Общите изисквания към оградите /вид, форма, височина, материал и др./ се определят с решение на Общинския съвет, в съответствие с чл. 48, ал. 2 от ЗУТ, съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти. Изграждането на плътни огради се регламентира с правилата и нормативите на тази наредба, като не се разрешава изграждането на плътни огради: в териториите на жилищните комплекси със средно и високо комплексно застрояване, с изключение на урегулирани поземлени имоти за индивидуално малкоетажно застрояване; в паркове и градини и урегулирани имоти, отредени за озеленяване.


Рекламно-информационните елементи на територията на община Ботевград се разполагат при спазване на техническите изисквания на тази наредба, след издадено разрешение за поставяне по ред, установен от ЗУТ и Наредба за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи на Общински съвет – Ботевград.


При брандиране върху витрини на търговски обекти се разрешава рекламната и/или информационната площ да заема най-много 40% от площта на витрините на обекта. При брандиране върху витрини на търговски обекти, разположени в зоните, попадащи под закрила на Закона за закрила на културното наследство се разрешава рекламната и/или информационната площ да заема най-много 10% от площта на витрините на обекта.


Това гласят част от текстовете в проекта на Наредба за специфичните изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на Ботевград. В наредбата е описан редът за осъществяване на контрол, предвидени са и глоби за нарушаване на разпоредбите.


Пълният текст на наредбата е внесен за обсъждане и гласуване в Общинския съвет.