Старши треньорът на Балкан (Ботевград) Йовица Арсич коментира класирането на своя тим към плейофите на ФИБА Къп. На специална пресконференция в Пресклуб "България" наставникът на действащите шампиони даде мнението си за представянето на "зелените", националния отбор и липсата на Божидар Аврамов, както и цялостната картинка в родния баскетбол.


"Много съм доволен от крайния резултат, защото шансовете ни не бяха големи преди началото на турнира, имайки предвид това, че противниците идваха от по-силни първенства и бяха с по-големи бюджети. В точния момент изиграхме защита на високо ниво и се справихме със задачата, която имахме", каза Арсич, след като Балкан се класира за Топ 16 на втория по сила турнир на ФИБА.


"Аз не съм изненадан от представянето на Божидар Аврамов, въпреки че физически не играе на най-доброто си ниво. Той е човек, който много пъти е решавал мачове по такъв начин. Първото му такова представяне беше през 2010-а, когато тогава 20-годишен стана MVP на финала на Купата на България. Оттогава е натрупал достатъчно опит и му стана за цел да прави такива двубои.


Защо не е в националния отбор е въпрос за селекционера. Той със сигурност е човек, който има достатъчно опит в тази работа и щом е преценил, че няма нужда от Божидар, нека е така. Аз мога да коментирам моите решения и това, което аз правя. Нашата работа тук е да подкрепим и да помогнем колкото се можем на националния отбор.


Сигурен съм, че селекционерът е обмислил решението и ние трябва да му дадем подкрепа. Не трябва да има негативи и неприятни коментари. Трябва да направим обстановката такава, че избраните момчета да се чувстват перфектно. Тези, които са селектирани, да не са там, защото има някакви странни причини, а защото са най-добрите български играчи. Ние трябва да ги окуражим, за да се раздадат максимално на игрището и да ни зарадват с победа", сподели треньорът за липсата на Аврамов в националния.


"Поздравявам отбора на Рилски, защото свърши страхотна работа за българския баскетбол, независимо че сме конкуренти. Тази конкуренция е здрава, честна и нормална. Имаме нормална комуникация и си помагаме едни на други, за да сме на по-високо ниво и да напредваме.


Надявам се и националният отбор да ни зарадва с една победа срещу Латвия. Това е много важно за българския баскетбол и за младите играчи, които тъкмо трябва да започнат да се занимават с баскетбол. Ако имаме постоянно някакви негативни моменти и скандали, едва ли някой ще поиска да влага пари и да рекламира тук. От друга страна, като има положителни поводи да се говори за баскетбола, клубовете ще могат да намират спонсори, а децата ще са по-мотивирани да се занимават с играта. Трябва да даваме добри поводи да се разказва за баскетбола в България и всички да напредваме заедно", каза още Йовица Арсич.


Опонентът на Балкан на 1/8-финалите се казва Фрибург Олимпик. Срещата е на 23 март, а ето какво сподели специалистът за съперника: "Фрибург е класен отбор, противник с по-висок бюджет от нас. Основният им гард беше най-добрият подавач в Адриатическата лига. Шон Барнет също е човек с добър опит и висока класа. Имат поне шестима американци в състава, което е свидетелство за атлетизмът, с когото разполагат със сигурност. Ние трябва да сме фокусирани върху своите качества и да сме на най-високото възможно ниво, за да можем да ги победим".


Снимка: Марин Маринов, sportal.bg