Исторически музей Правец представи поредния си спечелен проект – „Коридори на културното наследство – инструмент за устойчиво развитие на трансграничния район България – Сърбия. Проектът се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество между двете съседни държани. Средствата за неговата реализация са в размер на 470 525 евро. 


Водещ партньор по проекта е Исторически музей Правец, а партньор е Асоциацията на войниците в националноосвободителните борби – община Сурдулица, Република Сърбия. 


Основните цел на проекта е цялостна консервация на Антична и късноантична крепост Боровец, в бизост до Правец, експонирането й чрез направа на информационни експозиционни табели,  включително с 3D разширена реалност,  и социализирането й като обект с повишена туристическа атрактивност, изграждане на зони за почивка с пейки и кошчета, дървени платформи в района на крепостта. 


В гр. Сурдулица, Република Сърбия, в резултат на проекта ще бъде реализирана нова музейна експозиция и подобрен архитектурния облик и вертикална планировка на военните паметници. 


Повишаване на туристическата атрактивност на общините Правец и Сурдулица чрез разработване на видеоклип, филм, уебсайт, брошура и беседи за туристите; Съвместен семинар и изложба за представяне на резултатите и популяризиране на обектите на културно-историческото наследство в Правец; Съвместна конференция и изложба в Сурдулица за представяне на резултатите от културния обмен. Това са част от другите дейности, заложени за изпълнение в проектното преложение. Те са общо 11 на брой, съобщи директорът на Исторически музей Правец – Татяна Борисова. 


„Най-важното за нес е, че крепостта „Боровец“ ще се превърне в добре представен обект за културно-исторически туризъм“, подчерта тя.


Проектът е в процес на реализация. Същинската част, цялостна консервация на крепостта "Боровец", ще започне през тази година. Крайният срок за неговото изпълнение е 22 юли 2022 година.