Два български отбора попадат в Топ 100 на Европа. Това показва последното издание на класацията на сайта Еurobasket.com, обновена на 15 февруари.


Балкан е класиран на 74-то място в подреждането, като има общ баланс от 13-5 и 94 точки. Ботевградчани се класираха за плейофите в Топ 16 на ФИБА Къп след 2 победи и 1 загуба на турнира в Истанбул през миналия месец. В НБЛ пък селекцията на Йовица Арсич заема трето място с 11 успеха и 5 поражения.


Любопитното е, че със същия актив в класацията е и шампионът на Испания и участник в Евролигата Баскония.


Вторият роден тим в подреждането e Рилски спортист. Селекцията на Людмил Хаджисотиров заема 84-та позиция с общ баланс 15-4 и 90 точки. Самоковци също ще участват в плейофите на ФИБА Къп, след като си проправиха до втората фаза с 1 победа и 2 загуби в първия турнир. В българския шампионат пък Рилецо е лидер с 14 успеха и 2 поражения.


Интересен факт е, че Рилски спортист изпреварва в ранкинга Олимпиакос на Александър Везенков, който е 90-ти с 11 победи и 13 загуби, но гръцкият гранд участва единствено в Евролигата през този сезон.


Под внимание в класацията се вземат резултатите на отборите в националните първенства, както и участията им в европейските клубни турнири и резултатите им от последните пет седмици. Лидер в подреждането е Реал Мадрид с общо 172 точки, а след него се нареждат Барселона, Анадолу Ефес, Армани Милано и Фенербахче.