За финансовата 2020 год. утвърденият бюджет на ОП „Балкан“ е 496 000 лв., като изпълнението е 431 475 лв. За отчетния период общинското предприятие е реализирало собствени приходи в размер на 63 781 лв. Възстановени от Община Ботевград към ОП „Балкан“ са 12 395 лв. Субсидията от общинския бюджет възлиза на 419 080 лв. 


В ОП „Балкан“ числеността на персонала, зает по трудови правоотношения, е 19 души. Допълнително заети по граждански договори са 5 души. 


През 2020 година общинското предприятие продължи да изпълнява основната си задача – да стопанисва и поддържа спортната инфраструктура на Ботевград и да подпомага организационно спортните клубове на територията на общината. 


През миналата година ОП „Балкан“ беше силно ограничено по отношение на своята дейност. Причината за това са наложените от властите ограничителни мерки срещу пандемията COVID-19. Спортните  прояви със състезателен характер бяха забранени през по-голямата част от 2020 год., достъпът на публика в злите и на стадионите – също. Спортните обекти бяха забранени за ползване от възрастни и деца. Антипандемичните мерки свалиха приходите на спортните обекти от 193 000 лв. през 2019 год. на 63 781 лв. през 2020-та. 


Най-голямото събитие, което ОП „Балкан“ организира съвместно с БК „Балкан“ през 2020-та, бе турнирът за Шампионската лига на ФИБА. Ботевград посрещна осем отбора, които останаха доволни от условията, предложени им от домакините. „Арена Ботевград“ бе домакин и на филиалите в Държавното първенство по баскетбол за 14-годишни момчета. Планирани за 2020 год. бяха десетки турнири: по бокс, тенис на корт, акробатика, футбол, баскетбол, таекуон-до, който не бяха реализирани заради пандемията, се посочва в информацията за дейността на ОП „Балкан“. В нея представен и подробен доклад  за състоянието на спортната база на Община Ботевград към края на миналата година. 


Теренът на стадион „Христо Ботев“ е в лошо състояние, пистата за лека атлетика – също, трибуните са за подмяна, наложително е изграждане на поливна система със собствен водоизточник, закупуване на машина за чертане на линии; Тенис кортовете се нуждаят от ремонт;  Проектиране и изграждане на две малки зали във фоайето на „Арена Ботевград“  с оглед нарастващото търсене на малки зали за спорт от групи до 15 души /йога, карате, аеробика, функционални тренировки/; Закритият плувен басейн се нуждае от цялостен ремонт на коритото, котелът, който подгрява водата, създава проблеми, съблекалните в спортния комплекс се нуждаят от нови шкафове с ключалки; Коритото на открития плувен басейн е силно компрометирано, което води до загуби на вода, помпите, които обслужват басейна, при всеки дъжд са под вода, тъй като отводнителните тръби са с обратен наклон. Това са основните проблеми, които ръководството на ОП „Балкан“ поставя  доклад за състоянието на спортната база в града. 


В края на информацията директорът на общинското предприятие Михаил Михайлов изразява своето мнение по темата за използването на общинската спортна база от клубовете, което публикуваме:


Смятам, че е редно да се изготви ясна и точна наредба от Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет съвместно с ръководството на ОП „Балкан, в която да е описано кой и по какъв начин може да използва спортната инфраструктура. Наредба, в която да е описано, че клубовете, освен да ползват, имат отговорност и да опазват общинското имущество. Нямам предвид разходите на базата, а да бъдат съпричастни към нейното опазване. Да се сключва договор между клубовете и ОП „Балкан“ за споделена отговорност за опазване и стопанисване на материалната база. 


Да се изготвят критерии от Комисията за младежта и спорта към Общински съвет Ботевград, които критерии да дефинират кой може да ползва базата безплатно и кой не! Клубовете да ползват общинската база и да получават финансиране от Община Ботевград въз основа на проект, в който да е описано колко деца тренират,  колко пъти тренират, колко треньори работят в клуба, за какво ще бъдат изхарчени средствата, спортен календар - вътрешен и международен и т.н.


Един от критериите, за да могат да ползват безплатно базата, нека бъде участие по проекти и програми към Министерството на младежта и спорта. По този начин ще стимулираме клубовете да се борят за средства по различни програми, а не само да чакат на тези от Община Ботевград.


Да се въведе вътрешно лицензиране на клубовете, които, за да ползват базата, трябва да отговарят на Закона за спорта - да имат лиценз, да имат лицензирани треньори и всичко останало, което е описано в съответния Закон.


Да се определят видовете спорт, които да бъдат приоритетни за развитие в Община Ботевград, защото в противен случай се разпилява ресурс - най-вече човешки!


Новосъздадени клубове да нямат право поне две години да ползват базата безплатно и да не могат да кандидатстват за финансиране от Община Ботевград. Всички клубове имат желание да получат повече пари от Община Ботевград, но никой не отчита факта, че за базата се харчат още близо 500 000 лв., което е косвено финансиране и подпомагане на спортните клубове.