На 1 март в България отбелязваме Деня на самодееца. Един празник, който като Деня на славянската писменост, българската просвета и култура е само наш, роден български. Защото това е празник на свободния творчески дух, на неподправеното изкуство, създадено от душа, на откраднатото време за репетиции и на единствената благодарност за всичко това - тази на публиката.
Затова нека в Деня на самодееца нека се преклоним пред тези хора, вписали част от живота си в историята на читалищната самодейност. На тези, които ги няма - поклон! На тези, които и днес пишат историята на Читалището - благодарност и аплодисменти!
Това, което създавате е най-чистото изкуство, създадено единствено за публиката, затова и наградата за него е само одобрението и благодарността на публиката.
С искрено възхищение към вашия талант, труд и постоянство, приемете от редакцията на сайта ни нашите поздрави по случай Деня на самодееца! 
Разнородна и разнообразна е читалищната самодейност в Етрополска община: като брой и състав на колективите, като репертоар и най-вече като изяви в и извън общината и страната.
В съставите са представителите на различните поколения: от най-малките танцьори в детските градини на ТА „Балканска младост” и Детска вокална група ,,Звездица”,  до най-възрастните във ВГ „Димана”, НГ „Ветерани”, на театралите. 
Във Фолклорен ансамбъл „Балканска младост”, Вокална група „Ретротон” ,  ВГ "Оренда",  Детска вокална група „Звездица”, Женска вокална група ,Димана, Трио „Романтика”, МВГ „Ветерани”, ТТ „Михаил Пенчев”, Вокално-инструментален състав и солисти, Народен оркестър, Школата по изкуствата: клас пиано, клас тамбура, народно пеене, самодейният състав при Пенсионерски клуб „Ехо” в с. Лопян, подготвителни групи за народни танци са хората, които продължават традициите през годините.  
Честит празник, самодейци!