14 октомври 2008 | 08:40 | БНТ, „Денят започва”
 

Георги Георгиев, кмет на Ботевград и Йордан Йорданов, общински съветник в Ботевград


Водещ: Добро утро на първите ни събеседници в студиото – кметът на Ботевград г-н Георги Георгиев и общинският съветник Йордан

Йорданов. Здравейте. Преди да започнем разговора - кратък видео откъс от репортаж от вчера, поводът е жестокият побой, който беше нанесен върху д-р Филип Филев, шеф на Ботевградската болница. Да видим първо този откъс, след това ще продължим.

Йонка Николова: Сутринта пристига д-р Филев. Видях го как пристига, защото работех на апарат в отделение по хемодиализа. И в същия момент, изпуснала съм, защото не съм точно до апарата, може би след секунди виждам, че двама души го нападат. Извиках на колежките: „Нападнаха доктор Филев”. Докато отида до телефона да телефонирам на полиция и „Спешна помощ”, те вече с кола тук се изтегляха и си отиваха. Повалиха го тук на земята и го биеха с пръти, докато, това за много кратко време става, докато се обадих в „Спешна помощ”, те вече се изтеглиха с кола, която дойде тук, предполагам, че там е била паркирана, защото не съм я видяла преди, и се изтеглиха набързо и си заминаха.


Водещ: Сега ще видим и откъс от участието на д-р Филев в нашето предаване на 23 септември. Тази негова изява бе една от многото, в които той предупреждаваше, в това число и кмета Георги Георгиев, предупреждаваха, че е на лице схема, чрез която да се направи опит на безценица да се продаде болницата в града. Тя обслужва население повече от 40 000 души. Разбирам, че е най-голямата като сграден фонд общинска болница в България. По-голяма е, така ще придобиете представа, от „Пирогов” дори като сграда. Твърди се, че основната апетитна хапка е осеметажен корпус, в който има и басейн. Ако болницата бъде обявена в несъстоятелност, ще се прескочи законовото изискване в продължение на 15 години да се запази предметът на дейност на болницата. Тоест тя ще може да се използва за всякакъв едър, дребен и среден бизнес, грубо казано. Кратко припомняне, че всичко започва с един договор с фирма „Медиком” през 2005 година, към която е имало задължения от 6290 лева. в последствие заради забавяне фирмата си натрупва лихва около 40 000, заради забавяне на плащането. После тя прехвърля на друга фирма, „Медикеър”, чрез цесия прехвърля вземанията си, започват съдебни дела като в крайна сметка общината и общинските съветници успяват, теглейки заем, да спасят болницата на този етап. Но текат в момента съдебни дела. Ще влезе, може би синдик в болницата. За това ще стане дума след малко. Да чуем откъс от д-р Филев.


Филип Филев: Моето лично мнение е, че една такава фирма като „Медиком” зад нея стои някой.


Водещ: Кой?


Филип Филев: Кой? Въпросът е кой. Това ми е много трудно да кажа. Аз не мога да кажа кой, но в момента, в който ме извикаха пролетта в „Медиком” и аз влязох в този кабинет на бившата "Маймекс" и там седеше управителят на „Медиком” г-н Баланов, искам да ви кажа, че това си е стопроцентова измама. Аз я заподозрях измамата още пролетта, тогава, когато се срещнах очи в очи с директора на тази фирма „Медиком” г-н Баланов, който в неговия кабинет ми предложи да му изплатя 40-те хиляди лева като от тези 40 000 лева съответно 10 000 лева той е готов да ми ги даде на мене, после беше готов...
Водещ: Как, как, как – вие погасявате задължения с лихви от 40 000, той ви предлага 10 000 от тях да са за вас, на ръка?


Филип Филев: Да, на ръка.


Водещ: Без да подписвате някакъв документ като хонорар за погасяване?


Филип Филев: Естествено, че без да подписваме.


Водещ: Тоест да ви подкупи, с две думи.


Филип Филев: Да или пък ако не съм съгласен така, да купи някакъв апарат на болницата, който да бъде в рамките на тия 10 000 лева.
Водещ: Когато ви предложиха рушвет, може би е трябвало полицията да уведомите.
Филип Филев: Вижте сега, това е един разговор. В този разговор се обсъждат много възможности. Това не е разговор, в който има нещо черно на бяло и т.н. Аз си бях взел със себе си и адвокат, защото знаех за какво става въпрос. Ти приватизираш нещо, на което веднага можеш да смениш предмета на дейност. Иначе, ако на някой му трябва болница, кметът каза: „Ами да заповяда да си я купи”.
Водещ: Последно, кой подозирате, че може да стои зад тази фирма? Казахте, че имате такива опасения, че има гръб, че има помощници.
Филип Филев: Когато аз реагирах на тази недействителност на клаузата за неустойка в договора за 1%, която не е и ограничена във времето, ми се каза, че това е договор, който е подписан и се владее от Военна болница, тъй като там се изгарят тези отпадъци, във Военна болница.
Водещ: Така, какво можем да кажем към днешна дата? Първо какво е състоянието на човека, по-добре ли е?
Георги Георгиев: Състоянието е тежко на доктор Филев. Поне снощи до близо 18 часа продължи операцията в болницата, в която го лекуват, и някъде към 18 часа ни съобщиха, че операцията е приключила, със счупени, натрошени, не счупени, натрошени два крака, ръка, лицевата част на главата, в много тежко състояние. Тази сутрин ще отидем да го посетим. Надяваме се да го заварим в по-добро състояние. Дано човекът се оправи.
Водещ: Разбирам от г-н Йорданов, който е общински съветник, той е и приятел на доктор Филев, че поддържате връзка и със съпругата му. Тя самата е съжалила, че въобще се е хванала със този пост – управител на Ботевградската болница. Споделял ли ви е в приятелски разговор дали се страхува дотолкова, доколкото има големи апетити към сградата?
Йордан Йорданов: Няма да скрия, че доктор Филев беше мой голям приятел. Докато може би и двамата сме живи ще бъдем такива. Много често сме коментирали състоянието на болницата. Но мога да кажа отговорно, че той никога не се е съмнявал, че някой може да му посегне по такъв, бих го нарекъл, бандитски начин, защото това е един от добрите специалисти в България, един известен хирург, доказал пред, в София, в Сандански, в Ботевград какво може да прави със своите ръце. Никога, той по принцип по природа не е страхлив. Аз поне не съм забелязал в него, в разговорите с него, че той има някакви съмнения...
Водещ: Че такова нещо може да бъде поръчано.
Йордан Йорданов: Да, той имаше опасения други, че ще бъде намразен от колеги, защото това, което предлага на болницата е уникално по мащабите си. То е много неприятно, разбира се, за някои личности, но се налага той да го направи.
Водещ: Не се е страхувал, че ще му посегнат по такъв брутален начин. Какво мислите, кой стои зад това нещо, имайки предвид предисторията е тези договори, с апетитите и желанието на тези фирми да придобият заради погасен стар дълг от 6 000 лева огромна по мащаб сграда?
Георги Георгиев: Целият апарат на полицията в Ботевград работи по разкриването на това злодеяние и не само апаратът на ботевградската полиция. Привлечени са специалисти от РДВР – София, от Националната дирекция...
Водещ: Това нищо не означава между другото.
Георги Георгиев: ...и аз очаквам полицията да каже, кой е извършител, защото ние не можем да гадаем и само да допускаме...
Водещ: Можете да помогнете...
Георги Георгиев:... особено, когато се прави официално разследване.
Водещ: Можете да помогнете дотолкова, доколкото сте запознати с натрупването ...
Георги Георгиев: Да.
Водещ: Историята на заболяването, така да се каже.
Георги Георгиев: Да. При всички положения обаче това е едно осъдително деяние – да потрошиш до пребиване един човек, който е лекар, който е спасил стотици човешки животи, хирург, който отива на работа е поредния ден, също да спасява човешки животи. Вижте, какво действително около нашата болница става нещо нередно. Болницата няма нито един лев задължения в момента. В момента в болница има изпратен временен синдик. И сега тук аз бих поставил въпроса кой ще поеме отговорността за управлението на болницата и лечението на 40 000 жители на община Ботевград от днес.
Водещ: Кой?
Георги Георгиев: Няма управител, няма заместник-управител. Управител, заместникът, който е на доктор Филев, вчера заяви категорично, че напуска Ботевград и няма да се яви в тази болница при тази ситуация. Има изпратен синдик и аз мисля, че в момента тези, които изпратиха синдика в Ботевградската болница, а това е Софийският окръжен съд, с цялото му уважение към тази институция, трябва да поемат отговорността в момента за управлението на болницата.
Водещ: Мислите ли, че желанието тя да се управлява от синдик и да бъде обявена в несъстоятелност се сбъдва реално чрез състоянието, до което е докаран с побоя д-р Филев?
Йордан Йорданов: Вижте какво...
Водещ: Има ли връзка между двете желания – това да има синдик и това д-р Филев да бъде елиминиран?
Георги Георгиев: Това никой не може да го каже категорично. Това никой не може да го каже категорично. Това означава до обявиш някой без да си видял ...
Водещ: Дали има връзка между двете?
Георги Георгиев:... нещо конкретно. Нов края на краищата, аз и миналия път го казах, аз вярвам в българското правосъдие. Аз вярвам на българския съд, че ще постъпи правилно спрямо болницата в община Ботевград. Не може една болница, която няма нито един лев задължения, да бъде обявена в несъстоятелност, макар и със стара дата и някой да влезне вътре и да се разпорежда. За това казах преди малко, че в момента отговорността пада върху българският съд, който изпрати в момента, там има временен синдик. Нещо повече от 40 дни Софийският апелативен съд не се произнесе по жалбата на д-р Филев, който написа още преди 40 дни жалба до Софийският апелативен съд и помоли: уважаеми съдии, отсъдете правилно, правилно ли е изпратен синдик или не е правилно изпратен. Ако не е правилно изпратен, този синдик да се върне обратно, защото той си взима заплатата от 500 лева, но по този начин се връзват ръцете на управителя. Аз бих задал въпроса – кой е онзи лекар и кой е онзи специалист, който в момента ще се съгласи да управлява Ботевградската болница, когато в нея...
Водещ: Кажете сега какво сте чували? Какво сте чували, какво и кой какво намерения има да става в осеметажния корпус, в който имало и басейн? Това кажете, какво си говорите по заведенията в Ботевград, къщи? Какво се говори? Защото това за съда, за вярата в правосъдието са неща, които са дежурни, но това, което вие си говорите, е по-важно.
Георги Георгиев: Вижте какво, с встъпването си в длъжност д-р Филев като управител проведе някои непопулярни до момента действия, конкретни, на територията на болницата, за разлика от неговите предшественици колеги –управители. Едно от нещата ...
Водещ: За кого непопулярни?
Георги Георгиев: Непопулярни за тази болница. Примерно, в тази болница работеха повече отколкото трябва медицински служители, примерно 400 човека или 350, които да се грижат за 80 до 90 човека в...
Водещ: Имало е съкращения ли?
Георги Георгиев: Да. Наложи, той проведе съкращения. На второ място, д-р Филев пръв от всичките управители през последните години смело заяви пред общинския съвет – уважаеми дами и господа общински съветници, уважаеми г-н кмете, нашата болница в Ботевград няма нужда от 34 000 кв. м. разгърната площ, тя има нужда от много, много по-малка квадратура. За това ние сме решили да преструктурираме работата на болницата и на първо място ще изпразним този 7-8, тоест по-точно осеметажен корпус, който всяка година носи разходи на болницата за повече от 400 000 лева и превежда болницата в несъстоятелност. И от тук нататък вече се породиха приказки какви ли не, за какво ще се използва корпусът и т.н. И с решение на общинския съвет по предложение на д-р Филев и предложение на кмета, този корпус беше /.../
Водещ: Само да припомня...
Георги Георгиев: Този корпус беше обявен за продажба чрез търг. И аз казвам, който иска нека да се яви на търг, да го закупи и...
Водещ: Това, едно е желанието...
Георги Георгиев:...да го прави фитнес, да го прави старчески дом, да го прави някаква поликлиника и т.н....
Водещ: Мога ли така да кажа, че сблъсъкът на различните желания от една страна той да представи на търг тази сграда, а другото желания какво е на фирмите, с които има сключен договор? Ако обявят болницата в несъстоятелност, да я купят много по-евтино, така ли? Искам да разбера икономическия разрез на проблема?
Йордан Йорданов: Аз искам да допълня нашия кмет. Истината е, тя е тъжна малко. През месец декември по предложение на кмета общинския съвет гласува едно свое решение, а което се оказа, че ние явно сме накърнили нечии интереси.
Водещ: Чии?
Йордан Йорданов: Чии? От София идват нещата, това само мога да кажа.
Водещ: Къде в София, София е...
Йордан Йорданов: Да, голяма е София. Искам да кажа нещо, което ви моля внимателно и зрителите да го чуят. Общинската болница, болницата е 100% общинска. Ние дочухме, аз специално...
Водещ: Да.
Йордан Йорданов:...мога да кажа,че и аз съм чувал такива приказки...
Водещ: Да.
Йордан Йорданов:..., че болницата се готви да бъде обявена в несъстоятелност. Забележете, ние около 780 хиляди лева дължеше нашата болница на форми, които бяха я снабдявали с лекарства и медикаменти.
Водещ: Момент само, ако се обяви в несъстоятелност, кой може да придобие активите към сграда.
Георги Георгиев: Кредиторите.
Йордан Йорданов: Кредиторите.
Водещ: Кои?
Йордан Йорданов: Фирмите.
Георги Георгиев: В момента община Ботевград е основен и единствен кредитор. Само ние в момента сме кредитори на болницата с 2 милиона лева и не сме предявили никакви желания и ...
Водещ: А преди това?
Георги Георгиев: Преди това – кредиторите.
Водещ: Кои?
Георги Георгиев: Фирмите, които...
Водещ:Кои фирми?
Йордан Йорданов: тези фирми, които бяха предоставили тези медикаменти и лекарства.
Водещ: Тези двете ли – „Медиком” и /.../ или други?
Йордан Йорданов: Има и още други, още няколко...
Водещ: Кои?
Йордан Йорданов:... още няколко, аз не мога по памет да си спомня как се казват точно фирмите, мога да сбъркам нещо, но мога да кажа само, че с това решение ние извадихме, от уставния капитал на болницата извадихме целия зграден фонд. Той си е общински и извадихме ги и започнаха веднага големите брожения.
Водещ: Някой иска да отмъсти ли в тази ситуация?
Йордан Йорданов: Ами, аз не мога да кажа дали от там идват нещата. Защото кметът каза – бяха накърнени много интереси, включително и на наши лекари в Ботевград.
Водещ: Защо г-н Филев в записа, който видяхме, споменава Военна болница? Вие казвате София, къде е пресечната точка?
Йордан Йорданов: Не, Военна болница беше базата, в която се изгаряха тези, това бяха отпадъци от медицината.
Водещ: Да.
Йордан Йорданов: Това бяха спринцовки.
Георги Георгиев: Опасни отпадъци.
Йордан Йорданов: Да. За това е, базата е там във Военна болница. Той не е само за, аз предполагам, че най-малко за цялата област е базата.
Водещ: Добре, трябва да приключваме. Бихте ли помогнали на органите на полицията и да кажете повече от нещата, които казвате в студиото и неща, които знаете, но сега не смеете поради една или друга причина докрай да разкажете?
Георги Георгиев: В разговорите със специалистите от полицейското управление в Ботевград всичко онова, което ние сме заели и сме можели да кажем, сме го казали. И считам, че тук от тази висока трибуна ние не можем да говорим неща, които може да попречат на следствието...
Водещ: Да, има такива засега, да.
Георги Георгиев:...това /.../ е, че каквото е трябвало и каквото сме знаели от името на общината е казано.
Водещ: Добре, благодаря ви. Ще следим този случай, можете и вие да ни се обаждате, когато научите повече или разберете неща, които могат да се кажат в процес на времето по-смело. Пожелаваме оздравяване на доктор Филев. Благодаря ви за участието.
Йордан Йорданов: Да, и ние благодарим.

Източник: Агенция Фокус

 

Всички мнения, оценки и твърдения в текста са лични и не ангажират Агенция „Фокус”.<>