Ще има ли ново затягане на мерките заради покачването на заболеваемостта?


Наблюдаваме добра тенденция на броя на излекуваните спрямо този на новозаразените през последните две седмици. И все пак има плавно покачване на заболеваемостта, обяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на здравните власти. По думите му ще се предприемат мерки за локално овладяване на ситуацията.


"Броят на излекуваните беше 3117 срещу 8780 потвърдени случаи близо, което е 3:1. За изминалата седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на потвърдените случаи е 11 057, което прави отношение 2:1", посочи проф. Ангелов.


"Изцяло от поведението на всеки един зависи дали ще имаме големи скокове по време на третата вълна", каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. В Бургас е отменен плановият прием на пациенти. Подобни действия да предприемат и останалите области, които са в червената зона по заболеваемост, съветва той. И припомни, че изнесените данни за повече заболели се дължат на т.нар. британски щам. След него предстои бразилският вариант, изключително тревожна информация има за нигерийския вариант, но засега все още у нас няма данни за него, подчерта Кунчев. 


По данни от последните две седмици България се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров по заболеваемост от коронавирусната инфекция, каза главният държавен здравен инспектор. Голяма е разликата в отделните региони - в Кюстендил е 487 на сто хиляди, а в Търговище - 27 на сто хиляди, посочи той.


Кунчев и Ангелов коментираха темата с внушаването на страх. Според главния държавен здравен инспектор е по-добре информации за новите щамове да се споделят с гражданите, отколкото да се премълчават. 


"Всеки ден се борим с лъжи. Страхът отвън е този, който налага всеки един от нас да вярва на сайтовете, на телевизиите и на медиите, които разпространяват истината. Страхът започва там, където свършва истината", коментира здравният министър.


Следващата седмица ще стартира клип по националните телевизии, с които здравните власти целят да мотивират онези, които се колебаят дали да се ваксинират.


Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов обясни, че общо ваксинираните българи срещу COVID-19 са 248 080, втора доза имат 41 000. 45 000 от ваксинираните са получили ваксината си от личния лекар. Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, увери той.


Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, допълни заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Бранзалов. 


На големите болници им е заповядано да ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за ваксиниране е до 10 март, каза директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери той.