След срещата с гражданите на Ботевград, водачът на листата на ВМРО за Софийска област /26 МИР/ Юлиан Ангелов, посети и Етрополе. С него беше и нашият съгражданин и номиниран в същата листа под номер 10 Борил Караканов.
Директорката на музея и гостите разговаряха за историята на града и за известни стари родове. Между тях е и Арнаудовият род, чийто потомък е и Юлиан Ангелов. Родът е свързан с борбите за национално освобождение. На този род е и свързаната с историята на града Арнаудова къща.
Първото известно име от рода е на Цено, роден 1782 г. В Етрополе Цено и съпругата му Дана развиват търговия с кожи и търгуват с Влашко, Унгария, Дубровник и др. От рода Арнаудови са Симеон Арнаудов и поп Михаил Арнаудов.
Симеон Кръстев Арнаудов е роден 1846 г. Заминава за Влашко, където е търговец. Записва се доброволец в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Убит е в сражението при Дълги дол на 08-10 юли 1878 г.
Поп Михаил Арнаудов е роден 1848 г. в Етрополе. Ръкоположен е като свещеник от самия екзарх Антим I. Става член на тайния революционен комитет на Васил Левски в Етрополе. Смятан е за сигурен човек, на който може да се разчита. От поп Михаил започва родът Попови, от който е и Юлиан Ангелов.
Тези данни могат да се прочетат и в днешния брой на вестник Балканец.
Юлиан Ангелов подари на музея историческа карта със славни моменти и личности от героичната българска история.
Гостът и придружаващите го лица също получиха подаръци за спомен от посещението им в музея.
Преди отпътуването, разгледаха централната част на Етрополе.
Предстоящо е организирането на среща и с жителите на града ни.
Снимки: Борил Караканов