Последната събота на март ще изгасим осветлението за 1 час


Часът на Земята е най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата. Тази пролет тя ще стане факт за 14-а поредна година в над 7 000 града от 180 държави. В последната събота на март милиони хора от цял свят традиционно ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.


Фокусът на международната кампания на WWF ще бъде върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68% от популациите на диви животни. Затова Часът на Земята в България ще обърне специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години.


"За огромна наша радост над 2 000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях“, каза Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.


1. Ако няма гори, няма да има и мечки, затова опазването на местообитанията им от изсичане е от ключово значение. WWF работи за опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса.


2. Престъпленията срещу природата са четвъртата най-доходоносна криминална дейност в света, генерираща приходи от 280 млрд. долара годишно. Затова WWF прави всичко възможно закононарушения като незаконни сечи и бракониерство да бъдат установявани навреме, а виновните да получават адекватни санкции.


3. WWF започва работа с местните общности, за да търси решения за дългосрочно предотвратяване на конфликта между хората и мечките. Така и Спасителният мечешки отряд ще може да се отзовава бързо и адекватно в случай на необходимост.


Всеки, който иска, може да стане закрилник на мечка на https://mechki.spasetedivatapriroda.bg/.