Пенка Стоянова става втората българка в Залата на Славата на ФИБА. Легендата на пловдивския Марица ще бъде приета посмъртно официално сред най-големите легенди и светила на баскетболната игра в историята на онлайн церемония на 18 юни.

Преди това единствено Ваня Войнова от жените баскетболистки в България е получавала подобна чест, като тя бе приета в Пантеона на баскетбола посмъртно през 2007 г. Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА бе приет и Атанас Голомеев. България има представители и сред легендите в съдийството в Залата на Славата в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Новината за огромната чест към Пенка Стоянова първа научи дъщерята на легендата Теодора Бонева.

„За нас е огромна чест да ви информираме, че Вашата майка г-жа Пенка Стоянова бе избрана посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като играч.

Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят“, пише в писмото от ФИБА.

В Клас 2021 Пенка Стоянова се нареди до гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тарканов, треньорските легенди Чък Дейли и Еторе Месина и др.

В Клас 2020 на Залата на славата личат имената на канадеца Стив Неш, сръбското светило в треньорството Светислав Пешич, който бе и консултант на мъжкия ни национален отбор, украинецът Александър Волков. В клас 2020 са и литовската легенда Модестас Паулаускас, световният шампион и финалист на олимпийски игри Юре Здовц от Словения, Миечеслав Лопатка от Полша, Агнес Немет от Унгария, корейката Пар Шин-я. Почетени ще са и треньорката от САЩ Тара ВанДервеер и аржентинецът Рубен Маняно. Така за първи път в Залата на славата влизат играчи от Канада, Унгария, Япония, Корея и Украйна.

Миналата година заради пандемията с Ковид-19, имената на новоприетите не бяха обявени. Тази година на специално онлайн0събитие ФИБА ще почете приетите в двата класа – за 2020 и 2021 г.

Церемонията ще е на 18 юни.


Клас 2020


Играчи



Изабел Фияковски (Франция)

Миечеслав Лопатка (Полша)

Стив Неш (Канада)

Агнес Немет (Унгария)

Парк Шин-я (Корея)

Модестас Паулаускас (Литва)

Кеничи Сако (Япония)

Александър Волков (Украйна)

Юре Здовц (Словения)


Треньори



Рубен Маняно (Аржентина)

Светислав Пешич (Сърбия)

Тара ВанДервеер (САЩ)


Клас 2021


Играчи



Матьо Фей (Сенегал)

Хана Хоракова (Чехия)

Станислав Кропилак (Словакия)

Оскар Молиа (Уригвай – посмъртно)

Детлеф Щремпф (Германия)

ПЕНКА СТОЯНОВА (БЪЛГАРИЯ – посмъртно)

Сергей Тарканов (Русия)

Панайотис Янакис (Гърция)

Хайша Жен (Китай)

 


Треньори



Чък Дейли (САЩ – посмъртно)

Том Маер (Австралия)

Еторе Месина (Италия)


Коя е Пенка Стоянова



Родена на 21.01.1950 г. в град Карлово. Баскетболната й визитка е повече от впечатляваща, като с изявите си по терена, с усмивката си, с позитивността си и съветите си остави огромна диря в сърцата на всички баскетболни фенове не само у нас, но и в Европа и света.

С националния екип е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва, СССР, през 1980 г., и бронзов от Игрите в Монреал, Канада, през 1976 г. Участва в 8 европейски първенства. Сребърна медалистка е на шампионата във Варна, България през 1972 г. и бронзова от Клермон Феран през 1976 г. Има 8 първи места от участие в 12 балканиади и още 2 трети места на младежки фестивал и универсиада. Три пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) е включена в сборния отбор на Европа, на който е и капитан. Има второто място на световния фестивал в Лима, Перу, през 1973 г. и в световните игри на турнира ,,R. W.  Jones” в Тайпе, Тайван, през 1983 г. с втория  отбор на  Италия.

Трикратна шампионка на България с отбора на ,,Марица“ (Пловдив) през 1971, 1973 и 1974 г. с треньор Тенчо Начев. По четири пъти е сребърна и бронзова медалистка в първенството на България по баскетбол. С родния си клуб е и два пъти финалист за купа ,,Лиляна Ронкети“ – през 1979 г. и 1980 г. В националния отбор има записани 580 мача. Била е капитан на всички държавни гарнитури, а от 1974 г. до 1981 г. е капитан на представителния женски национален тим, в който е включена за първи път за Световното първенство в Прага, Чехия, през 1967 г.

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981 до 1983 г. е състезател на италианския ,,Рома“. Включвана е в символичните петици на Европа от вестник ,,Кориере дело спорт“. През 1969 г. е наградена лично от президента на Италия на големия международен турнир в Авелино. Два пъти е избирана за спортист №1  на годината на Пловдив  През 1985 г. в нейна чест се организира за първи път бенефисен мач между националния тим на България и сборен отбор на Европа.

Почетен гражданин на град Карлово от 1985 г. и на град Пловдив от 2000 г. Тя е сред факлоносците на олимпийския огън за игрите в Атина, Гърция през 2004 г. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.