Ако високият резултат на партията на Слави Трифонов на парламентарните избори на 4 април е неочакван, то не по-малка изненада поднесе и подкрепата за бизнесмена Васил Божков. В национален мащаб  партията „Българско национално обединение” получи малко над 3 процента. Според някои изчисления не са достигнали 20 000 гласа, за да премине 4-процентовата бариера.
Ако обаче Ботевград беше България, Васил Божков щеше да влезе в Народното събрание. Той получава 4% от гласовете на жителите на община Ботевград. 


БНО /която е мандатоносител на партията  „Българско лято” на Божков/ е шеста политическа сила в  Ботевград.


За БНО са гласували 564 жители на общината. Броят им е повече от гласовете, подадени за  ВМРО, повече от Воля и НФСБ и т.н. Разликата с партията на Мая Манолова, която е на пето място,  е само 44 гласа.



Какво показват протоколите от секциите в общината?
Формацията, с която Васил Божков  се яви на парламентарните избори, получава гласове във всички секции в общината. Изключението е малките села – Елов дол, Липница и Краево, където живеят по стотина възрастни хора. По един глас има в Боженица и Рашково и  Боженица, в  Гурково и Радотина  има по  3, Литаково има 9 гласа, в Новачене – 11. Основната подкрепа Васил Божков е получил в градските секции. Истинският рекорд е в 21-ва секция, която се намира в ОУ „Кирил и Методий” в квартал „Васил Левски”.  Там за БНО са гласували 44 избиратели, което е 10.19%. Във втората  секция в квартала – гласовете са 34, което е почти 8%, в третата секция  в същия квартал – гласовете са 16, което е 4.34%.  Категорично жителите на  жк „Васил Левски” са гласували най-масово за Божков!
Солидна подкрепа има и в големите села Трудовец и Врачеш. В четирите секции  в Трудовец са гласували общо 56 избиратели. Във Врачеш са гласували 76, като във всичките четири  секции  процентът на БНО е между 5 и 7% .
Прави също впечатление, че


в  подкрепата на Божков няма ромски вот.


В емблематичната 15-та секция, където гласуват предимно жители от ромската махала, за БНО има само ...2 гласа, което 0.55%.
На практика БНО нямаха никаква явна агитация в общината. Плакатите на Васил Божков бяха разлепени в последната седмица преди вота.
Самата листа за Софийска област бе доста разнопосочна. Водачът бе фолк-певецът Готи, а на пето място  Бончо Бончев, генерал, бивш началник на някогашната служба УБО по времето на Тодор Живков. Останалите в листата са непознати.


Ден след изборите  изгнанникът


Васил Божков заяви във фейсбук, че  ще искат обявяване на изборите за недействителни.


„Не признаваме тези манипулации. Ще се борим докрай да спрем лъжата”,  написа той. В интервю за БНР лидерът на партия „Българско лято” Бoрил Coкoлoв / бивш мениджър в "Еврофутбол"/ прогнозира, че в близките 4-5 месеца ще има нови парламентарни избори.