Премиерът в оставка Бойко Борисов представи проектокабинета на ГЕРБ-СДС с включване от болница "Софиямед", където вчера беше опериран заради скъсан менискус. В 13 ч. днес президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на Даниел Митов, кандидат-премиер от победителя след проведените парламентарни избори. Кабинетът не се очертава да получи подкрепа в парламента, тъй като всички останали политически сили са против правителство на ГЕРБ. Партията няма мнозинство, разполага със 75 от нужните за него 121 депутати.

Освен премиер  - Даниел Митов, партията предлага:
Вицепремиер и министър на отбраната - Румен Христов
Министър на културата - Калин Вельов
Министър на туризма - Любен Дилов
Министър на регионалното развитие и благоустройството - Александър Иванов
Министър на икономиката - Жечо Станков

Предложени за завръщане на министерския пост са Ивелина Василева - за министър на околната среда, и Делян Добрев за министър на енергетиката. От предишния кабинет остават външният министър Екатерина Захариева, министърът на финансите Кирил Ананиев, социалният министър Деница Сачева, министърът на правосъдието Десислава Ахладова, министър на спорта Красен Кралев, министър на земеделието Десислава Танева, министър на образованието Красимир Вълчев, министър на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. Здравен министър днес не бе съобщен, но Борисов вече информира, че това ще е досегашният - Костадин Ангелов.


Калин Вельов има връзка с общината: преди две години той си купи имот във вилната зона на Скравена.

"Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора (останалите политически сили -бел.ред.), дори да не ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. Ако им се наложи мнозинство по важни теми, ние ще отговорим със същото високомерие тогава. Не е срамно да се говори с първата политическа сила. В четвъртък ще кажем дали сме свършили нещо", каза Борисов пред представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Той добави, че трябва да се опита постигане на нормални отношения с останалите в парламента, както и че всеки ден задържа хората на ГЕРБ да не отидат пред сградата на Народното събрание.