Вандалската сеч е установена днес от собственика на овощната градина Мирослав Маринов. Тя се намира в местността „Орниче” над правешкото село Калугерово. Най-вероятно е извършена  в дъждовните дни през тази седмица.


„Предполагам кои са извършителите, от няколко години имам конфликт с тях заради различията ни по отношения на лова в района. Многократно са ме заплашвали, в това число и с убийство, били са ме пред очите на детето ми, съдили са ме заради дискриминация, защото съм ги наричал „трудовчани” и какво ли не. Аз обаче не се плаша, искам да го заявя категорично” – заяви Мирослав Маринов пред наш репортер. Той веднага е подал сигнал в полицията и на място бе изпратен екип, който да направи оглед на извършения вандализъм. Уведомена е и  Районната прокуратура.


Голямата част от отрязаните сливови дървета са на 7 години, а  тази година се е очаквало да дадат най-силната си реколта. Не са пощадени и млади фиданки, които все още не раждат.
Полицаите са преброили 1 535 отразяни дървета.


„Не мога да преценя веднага нанесената щета. Става дума за хиляди левове, но постепенно ще възстановя овошната градина” – категоричен е Мирослав Маринов. „Дърветата са застраховани, но застрахователите   не поемат щети от вандализъм, застраховките са срещу измръзване, суша, градушка, свлчане и подобни” – казва собственикът на овощната градина.


От 2013 година Мирослав Маринов стопанисва 500 декара в местността „Орниче” над Калугерово. От тях 200 декара са овошни градини – сливи, ябълки, круши. 120 декара са пасищата, още толкова тревни смески. Част от земата е наследствена, друга е изкупил или взел под наем.