Проф. д-р инж. Огнян Наков – съветник на министъра на образованието и науката, ръководител на Програма „Изграждане на STEM среда“, и Наталия Михалевска - директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищни мрежи“, откриха две класни стаи, оборудвани с роботи, с помащта на които младите хора ще могат да реализират свои лични проекти.


Г-жа Михалевска сподели пред журналисти някои от основните цели на програмата, а именно:


- Модернизиране на училищната среда;


- Преподаване на актуално, но и интегрирано знание по природни науки;;


- Създаване на нагласи за реализиране на младите хора в професиите, свързани с наука и технологии;


- Насърчаване на творчеството и създаване на иновативни решения за проблеми от реалността;


Идеята на проекта е да подготви все повече създатели, а не ползватели на електроника и електронни продукти. За да станат създатели, децата трябва да имат среда, трябва да имат възможности, да имат потенциал и да тренират.Трябва да се обучават, затова STEM средата е не само компютърна електроника или компютърна техника, а начин на подготовка на младите хора за бъдещето, което ги очаква. Като променим средата, ще променим и самите училища, да няма ограничение в това къде учиш. Всеки кът, където ти е уютно, където можеш да правиш това, което те вълнува, да се чувстваш свободен – това е бъдещето, сподели още Н. Михалевска.


Проф. Наков разкри, че това е единствената за сега програма в България. Базира се на класация на проекти, разработени от училищата. Условието е те да са насочени към подобряване на иновативното мислене и техническите нетрадиционни средства. Предстои тя да се развива.


20 млн. лева е стойността на проекта за България, сподели още той.


Директорът на компютърната гимназия в Правец – Николай Сираков, уточни, че проектът, реализиран в НПГ по КТС - Правец е на стойност 330 000 лв., като 10% от тях са съфинансирани според изискванията.


На срещата присъстваха и ученици, които споделиха, че няма друго училище в България, в което учениците да се чувстват така подкрепени в своето развитие, както тук в Правец.