На 16 април в полицията в Правец е образвано бързо производство срещу шофьор, който е бил установен да кара след употреба на наркотици. Още на следващия ден – 17 април, срещу шофьора Й.С. е повдигнато обвинение по член 343, б, ал. 3 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор той е  задържан за 72 часа, а след това от от прокуратурата са поискали от Районния съд на обвиняемия да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Съдът се е произнесъл на 19 април и е потвърдил искането на прокуратурата.


Разследването по случая продължава по общия ред под надзора на Районна прокуратура - Ботевград.


Ето и официалната информация, изпратена до медиите днес - 28 април, от Апелативна прокуратура – София:


Обвиняем за шофиране след употреба на канабис е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“


Районна прокуратура – Ботевград води разследване по образувано досъдебно производство срещу Й. С. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.


Около 10:00 ч. на 16.04.2021 г., в гр. Правец, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, марка „Опел“, с чуждестранни регистрационни номера, движещ се в посока към разклон „Правешки ханове“. При поискване на свидетелство за управление на МПС, водачът – Й. С., представил документ, издаден във Великобритания. Поради съмнения в истинността му мъжът бил съпроводен до Полицейското управление за изясняване на обстоятелствата.


При тестването на Й. С. по надлежен ред с техническо средство, било установено, че той се намира под влияние на канабис. Водачът бил привлечен в качеството на обвиняем за шофиране след употреба на наркотични вещества.


По искане на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Ботевград съдът е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Й. С. От направената справка за съдимост е видно, че той е многократно осъждан за кражби и грабежи.