ВИЗИТКА
Силвия Маринова е завършила „Медии и журналистика” в УНСС, магистатурата й е „Бизнес журналистика”. От три години работи в общинската администрация в Ботевград, а преди шест месеца оглави новосъздаденото общинско предприятие „Туризъм”.
Дете в семейство на запалени туристи, Силвия казва, че буквално е отраснала по планините. В началото  на професиалната й кариера интересите й са в журналистиката, но животът пренарежда приоритетите и тя се насочва към туризма.

Г-жо Маринова, Ботевград няма традиции в туризма. С какви амбиции стартира общинското предприятие „Туризъм”?

Тръгваме с убеждението, че Ботевград има потенцал за развитие на туризма. И не само културно-исторически, този потенциал е свързан и с десетките природни забележителности на района, които са непознати дори и за местната общност. Чувала съм доста мнения на местните хора: „Какъв туризъм в Ботевград?”.  Целта ни е да убедим и покажем, че има интересни туристически обекти в региона и да провокираме хората да ги посещават.

В този аспект особено важна е рекламата. Как смятате да рекламирате Ботевград като туристическа дестинация?

Рекламата в социалните мрежи и в интернет е най-важният източник за инфрмация за съвременните туристи. От 3 години община Ботевград има туристически портал с много информация за всички интересни обекти. В момента обновяваме и модернизираме портала, допълваме съдържанието с нова информация. Освен това поддържаме профили в социалните мрежи – фейсбук, инстаграм.
И не само това. Миналия месец общинското предприятие „Туризъм” се включи в туристически справочник, който представя  София и Софийска област.
Заради КОВИД-пандемията през миналата година бяха отменени  туристическите борси и изложения, но имаме надежда, че нещата се подобряват. Преди дни получихме покана за участие в изложението „Уикенд туризъм”, което ще се проведе от 17 до 19 юни в Русе. Това е чудесна възможност да рекламираме Ботевград като дестинация за туризъм.

Пандемията удари много сериозно туризма като отрасъл, но в същотото време даде и нови възможности. Много хора, които не могат да пътуват в чужбина, се насочиха към дестинации в България. Виждате ли в тази ситуация шанс за Ботевград да си „отвоюва” място на туристическата карта на България?

Да, абсолютно. Неслучайно слоганът ни  е „Ботевград - приключение на кръстопът”. Ние сме идеално място за уикенд-туризъм. Близост до столицата, много добра транспортна достъпност, интересни културно-исторически и природни обекти, места за настаняване и хранене. Усилията ни са в тази посока – да привлечем хора от София.

Съседните общини Правец и Етрополе имат традиции в туризма, как община Ботевград може да си сътрудничи с тях?

Ние вече работим по съвместен проект. Това е общ туристически маршрут, който сме нарекли „Пътеките на времето”. Обхваща обекти на територията на трите общини.  Започва от Боженишки урвич, през манастира „Свети Николай” в Скравена, манастира „Свети Георги” в Трудовец, оттам до манастира „Свети Теодор Тирон” в Правец и свършва в манастира „Света Троица” в Етрополе.
Разбира се,  за един ден не може да се обходи целия маршрут, но туристите могат да си избират по-кратки варианти от него. Маршрутът е подходящ за т.н. „поклоннически туризъм”. Но и не само! Миналата седмица обходихме трасето от Скравена до Боженишка поляна, за да го почистим от паднали клони и да обновим маркировката.
Искрено препоръчвам на ботевградчани еднодневна разходка от Скравена  до Боженишки урвич.  Може да се тръгне и от Боженишка поляна към манастира „Свети Николай”.  Ходенето е около 2.5 часа, но си заслужава. Минава се през изключително живописни местности, усещането за спокойствие и магнетична красота не може да се опише с думи.

Какви са приоритетните туристически обекти, които ще развивате?

„Боженишки урвич” е най-големият културно-исторически обект в общината, който е и най-познат за туристите.  Но имаме и други идеи – мястото е изключително подходящо и за провеждането на различни събития. Имаме традиционен фолклорен събор в края на август, наложи се и като място за провеждане на мото-събор. Тази година  той ще бъде на 20 юни. Има интерес и за провеждането на други събития. Съвместно с ОП „Обредни дейности” мислим и за  промотирането на Урвишка поляна като място за сватби на открито.
Освен това в плановете ни са да обновим почивната база „Боженишки урвич”, да увеличим и персонала, за да има по-голям капацитет за обслужване на туристи.
Липница е друг наш приоритет. Пещерите, известни като „Мечите дупки”, са много атрактивни. В миналото са привличали пещерняци от цялата страна. Сега след публикуването на снимки в интернет, интересът отново се съживява. Факт е обаче, че районът не е облагороден и бих казала, че е не безопасен. Общината има договор за обследване на туднодостъпните места от специалисти, като целта е да се открие най-добрия начин за обезопасяване на района, направа на парапети, панорамни площадки и т.н. Смятам, че трябва да имаме търпение, да изчакаме още известно време, за да може да предложим атрактивен, но и безопасен за туристите маршрут. Пещерите „Козарника”, „Водната пещ”, „Очите” са истинско природно богатство за региона.
Аз съм наясно, че всяко начало е трудно. Особено в сфера, в която до момента не са полагани особени усилия. Реалист съм и знам, че трябва много работа, за да развием туризма в общината. Готова съм да дам всичко от себе си. С малки стъпки, но всеки ден да вървим напред. За да може Ботевград да стане привлекателно място за туристи от страната, а защо не и от Европа?