Тази година Община Ботевград предостави възможност на местни творци да реализират свои решения за великденска украса в града, която да достави радост на местните жители и гости по време на светлите великденски празници. С нелеката задача се захванаха: Екатерина Костадинова, която владее тънкостите на керамичния занаят и на изкуството, наречено фюзинг, което рециклира стъклото и го превръща в арт предмет; Димитър Христов – дърворезбар; Цветелина Ралчева – майстор на художествени и други плетива. Всички нови попълнения във великденската украса са изработени от тях.


Идеята за повдигната градинка в градския парк е на Катя и Митко. Голямото яйце от дърво и стъкло в градинката при паметника на Христо Ботев също е тяхно изработка. И двете работи, които предлагат като част от великденската украса, са изработени от естествени материали – дърво, керамика, стъкло. 


“Идеята ни за повдигната градинка в парка е тя да изглежда естествена и ненатрапчива, като част от заобикалящата я среда, но сякаш погледната през лупа. Затова направихме така, че тревата, цветята и гнездото сякаш са повдигнати от земята, показвайки ни отблизо, че вече е пролет, че светът около нас е пъстър и красив, че по-често трябва да обръщаме взор към тази красота и да й се наслаждаваме. Да ни напомня още, че наближава Великден – Христовото възкресение и тържеството на доброто и живота“, обясни Екатерина Костадинова. 


Голямото яйце в центъра на Ботевград изобразява един от най-важните символи на Великден, свързан с представата ни за мини вселена, побрана в една крехка черупка. Затова то е изработено от дърво и стъкло. 


“Яйцето, с простата си, но съвършена форма, има дълбоко символично значение, Свързваме го с чудото на зараждащия се нов живот. И понеже ние хората сме част от това чудо, ми се искаше да вкараме хората в това произведение, те да бъдат част от него. Влизайки в яйцето, гледайки света през цветните му стъкълца и оглеждайки се в огледалата, в обратната страна на които се оглеждат дърветата, птиците, небето, да излязат от него по-вдъхновени и с по-засилено любопитство към живота. Надявам се да сме изпълнили този замисъл, обясни още Екатерина Костадинова. –Няма значение колко хора ще харесат или няма да харесат работите ни, аз вярвам, че дори само с добрите намерения на някого, светът се променя и чудото става“, добави тя и благодари на Община Ботевград за доверието, както и на работниците на ОП БКС за отзивчивостта и оказаната помощ.


Майсторът на плетивата – Цветелина Ралчева, пое аранжировката на детския кът тип “Гара“. Тя го е освежила и обогатила с фигури - популярни символи на Великден, изработени от филц, тъй като този материал е устойчив на атмосферни влияния. Стилизираните пиленца от вълна около арт инсталацията във формата на яйце също са нейно дело. Напълно е обновила и едно от големите рисувани яйца от миналогодишната украса. То е „пременено“ в разноцветни прежди, а плетената панделка му придава още по-празничен вид. Яйцето се намира в градския парк.    


Всички тези творения допълват красотата на естествените цветни композиции в централната част и в парка на Ботевград и създават усещане за празник. Ето защо трябва да ценим и пазим това, което се прави с много труд и желание за всички нас!