Според православната традиция, на втория ден от Великден - Велики понеделник, започва Светлата седмица, по време на която се прославят светите апостоли и Света Богородица. На днешния ден е съборът на Ботевград, който бе възроден преди шест години. Събитието беше отбелязано днес, макар и не в голям мащаб, както преди пандемията, причинена от коронавирус. То се състоя в градския парк, където Общински духов оркестър Ботевград изнесе почти двучасов празничен концерт. 


Както всяка година на Втория ден на Великден, Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи водосвет за здраве на ботевградчани и отправи своята благословия към местните жители. 


“Честит да е светлият християнски празник – Христовото възкресение! Господ, когато е бил хванат и е страдал, учениците му от страх се разбягали и изпокрили. Но след като го видели възкръснал, те придобили такава смелост и сила, че не са се страхували от смъртта. Подели огромен труд – да обикалят целия сват и да просвещават диви народи. Почти всички, рано или късно, приели мъченическата смърт, проповядвайки възкръсналия Господ, защото те са го видели. Те са отдали живота си за тази проповед. Това е голям празник! Нека Господ ни дарува със сили и благодат да можем да се справяме с трудностите! Да ни дарува със здраве, радост, мир, благоденствие и благополучие! Господ да дарува здраве на всички, които живеят в този град, и на тези, които го управляват! Честит празник! Воистину Христос воскресе!“, каза митрополит Гавриил след водосвета, който извърши заедно с ахиерейския наместник отец Борис.


Негово високопреосвещенство освети козунаците, с които дружество “Орханиец“ почерпи присъстващите жители и гости на Ботевград. Сред тях бяха кметът на града Иван Гавалюгов и секретарят Стефка Граматикова.  


Както бе обявено предварително от организатора  - Община Ботевград, празникът в градския парк продължи със забавления за децата.