В рамките на два месеца хората в Литаково протестират за втори път. Те са недоволни от темповете и начина, по който се ремонтира републиканския път  Ботевград-Ребърково, част от който е и отсечката Литаково-Ботевград.  Днес отново се събраха в центъра на селото, за да изразят недоволството си. От вчера пътят е разкопан на две места, така че преминаването е невъзможно. Това обаче отряза достъпа до няколко животновъдни ферми, които се намират в местността „Дренето”, както и до десетките декари обработваема земя, която се намира край пътя.


Ето какво казаха протестиращите:
„ Искаме само яснота по няколко въпроса: Какво се случва по ремонтираните пътища? Докога ще продължат ремонтите? Ще се предприемат ли мерки за заравняване на изкопаните дупки и ровове? Селскостопанският сезон започна и много хора извършват различни работи по земеделските земи. Те са силно затруднени да си приберат сеното, реколтата и други. Ние не можем да работим нормално при тези условия.”
 


„Не се работи активно по ремонтираните участъци. Един багер работи, 10 човека се подпират на лопатите и го гледат! Вместо с тези лопати да направят възможно преминаването по тротоарите. Положението е такова, че ние не можем да минем по тях, на места то просто ги няма.”- коментира друг.


Собственичка на ферма в „Дренето” заяви: „За сега фермата ми работи. Но по този начин  – без да имаме достъп до имота,  те обричат бизнеса ни на фалит. Като не мога да реализирам млякото си, аз губя всеки ден по 160-200 лева. Подготвила съм писмо до кмета на общината и АПИ, което ще го пусна утре.”


„Никой не казва докога ще продължи този тормоз над село Литаково. Едни казват до края на юни месец, други до края на лятото, засега нямаме никаква информация до кога ще продължат ремонтите. Дори и след предния протест, когато представител на фирмата-изпълнител обеща, че ще сложат поне една табела с информация, колко пари, коя фирма, какви са сроковете…, никой нищо не направи! Още чакаме тази информационна табела!” – допълни друг от протестиращите.


„Според нас е редно тук и кметът на общината да вземе отношение. Да се свърже с АПИ, да говори с тях. Ние тук с тези пътища едва смогваме да ходим на работа! Да останем без работа ли?
Голям проблем е и отбивката от Е79 за обходния маршрут. Там няма трета лента за завой наляво, тировете хвърчат с висока скорост, въпрос на време е там да стане катастрофа” – възмущават се хората в Литаково, които всеки ден пътуват до Ботевград за работа или водят децата си на училище.