Тази вечер в центъра на село Врачеш отново се събраха протестиращи. Поводът беше създаденото напрежение миналия уикенд, както и бездействието от години, според присъстващите, на кмета на селото – Марин Бончовски. Той не присъства на протеста.


На поканата на жителите на Врачеш откликна кметът на общината – Иван Гавалюгов. Те се свързаха с него половин час след началото на протеста. Въпросите към градоначалника заваляха веднага след пристигането му. Гавалюгов обясни подробно какво е свършено през последните дни от общинската администрация и РУ – Ботевград по повод създалото се напрежение: засилено полицейско присъствие  и патрулиране на екипи на отдел "Обществен ред", проверка на адресната регистрация на обитателите на ромските махали, налагане на глоби на хората, които употребяват алкохол на обществено място и т.н.


На площада имаше и представители на ромската общност. Пред наш репортер те заявиха, че се страхуват от омразата, която се проявава към тях и от опасността напрежението да ескалира. Иначе те също се обявиха за спазване на обществения ред и хората, които го нарушават, да бъдат санкционирани.


По време на протеста врачежани имаха възможност да се включат в подписка с искане за оставката на кмета на селото. Мнението на повечето присъстващи бе, че Марин Бончовски от години не  изпълнява съвестно задълженията си на кмет и е време той да си подаде оставката и да се избере нов кмет.


Срещата-протест на 16-ти септември ще се състои от 17:30 часа, като мястото ще бъде обявено допълнително.