Проявен бе голям интерес към общественото обсъждане на идейното решение за благоустрояване на бул. “Цар Освободител“ и междублоковите пространства в обхвата между кръстовищата с улиците “Патриарх Евтимий“ и “Божко Божилов“. Мнения по предложенията изказаха предимно млади хора. 


Кметът Иван Гавалюгов благодари на присъстващите, като подчерта, че по този начин изразяват своята съпричастност към проблемите на града ни. 


“Определено пространствата около блоковете на бул. “Цар Освободител“ имат нужда, меко казано, да бъдат освежени с някаква допълнена или променена функционалност, доизграждане или изграждане на места за отдих, места за игра, детски площадки, алеи за разходка. В общи линии това, към което сме се стремили чрез настоящото идейно решение, да предложим вариант, който, ако бъде одобрен, разбира се, и със съответните приети корекции, да бъде реализиран в близко бъдеще. Вероятно ще се изпълни на етапи, съобразно осигуреното финансиране", обясни кметът Гавалюгов. По негови думи първият етап от реализацията на това благоустрояване ще започне през следващата 2022 год.   


Идейното решение за благоустрояване на бул. “Цар Освободите“ бе представено от екип, в който влизат главният архитект на Община Ботевград – Георги Джотолов, и трима млади архитекти – Иван Тодоров, Мануела Еленкова и Гергана Йотова, които отскоро работят в общинската администрация. 


Стремили сме се да запазим всичко, което е до момента, от гледна точка на озеленяване и подходи, и да се съобразим с пътеките, които хората са си изградили през времето в тревните площи. Нещо по-ново и разчупено е пешеходната средна алея, която да обвърже кварталите, които са шест, в един, като по този начин основната връзка между центъра и болницата си остава транзитна. Булевардът се запазва във вида, в който е в момента. Променя се само в частта около така наречените “сини плочки“. Там се предвижда трето платно за завиващите надясно, за да се избегне образуването на тапи след автомобилите, предприемащи ляв завой. Второстепенната алея е за разходки, с пейки за рекреация, с обособени места за детски площадки. Разширени са паркингите към блоковете, където това е възможно. Това обясни арх. Тодоров по време на представянето на идейното решение.


Според арх. Джотолов, “ценното в настоящото идейно предложение е да се осъвремени тази територия, която иначе е много добре озеленена и прави впечатление при влизане в града“.


Както обикновено, при такива обществени обсъждания се чуха разнопосочни мнения от присъстващите граждани.


В предложението не е отразена съществуваща растителност, няма ограждения на детските площадки, няма растителност около тях за шумоизолация, прахозащита и ветрозащита. Това заяви млада жена, която се представи като ландшафтен архитект. 


Арх. Джотолов обърна внимание, че при разработване на самия проект съществената част е ландшафтната, но в момента се разглежда идея в каква посока да се развитие това пространство.     


Друг наш съгражданин изрази мнение, че пешеходната алея, която разделя зелените площи, не е необходима. Той предложи да се подобрят съществуващите пешеходни пътеки. Според него, и с паркингите около блоковете също нямал проблем. “Ако се подобри старата инфраструктура, това ще бъде достатъчно, не е необходимо да се инвестира излишно в нещо, което просто и само да изглежда добре“, отбеляза мъжът. След него думата поиска млада жена, заявявайки, че и тя е от тези, които виждат само негативи в така предложеното идейно решение. Според нея предвиденото уширение за завиващи надясно към ул. “Патриарх Евтимий“ “може да бъде избегнато много лесно с един пътен знак “Забранени са престоят и паркирането“ и тапа няма да има“. Разделянето на тревната площ на три пешеходни зони е напълно ненужно. Външната се ползва, както и досега, от преминаващите транзит от центъра до болницата, а вътрешната - от хората в квартала, за да избегнем шума и близката среща с улицата, посочи тя и предложи да се помисли за пространства за игра на по-големите деца. Младата жена също бе на мнение, че около първите четири блока – от центъра към болницата, проблеми с паркирането няма. 


Последва изказване на наша съгражданка, което бе в подкрепа на идейното решение. “Искам да поздравя екипа, работил по този проект. Няма нищо общо с това, което виждаме сега, когато влизаме в града. Изненадана съм, че млади хора не възприемат нещо ново, новаторско, различно и емоционално направено, за да могат и млади, и стари да се почувстват удовлетворени, за това че живеят в този град“, каза тя и изрази несъгласие с мненията, че няма нужда от детски площадки и паркоместа, както и че стари дървета, посадени заедно и врастнали едно в друго, трябва задължително да се запазят и да не се подменят с нови. 


Смятате ли, че това идейно представяне, като дизайн, кореспондира на архитектурата на града, която е по-скоро комунистическа, и на тази част от него? Този въпрос отправи млади жена към авторите на идейното решение. 


“Не виждам проблем на принципа на контраста, на ортогоналните форми наоколо да има пейзажни алеи“, гласеше част от отговора на главния архитект.


Позитивно изказване направи друг наш съгражданин, който поздрави екипа от архитекти за предложението. “Даваме възможност на младите хора да внесат свежест в района. Още повече, че съществуващото оформление в този голям район в града е от 80-те години на миналия век. Този вариант в определена степен е изиграл своята роля. Това беше времето, когато посрещахме дипломатическия корпус в Ботевград. Може би това, което Вие ще реализирате във времето, ще бъде за следващите 40-50 години. Така че нашите деца и внуци да участват в едно такова обсъждане, за да се развива още повече градът и да става още по-съвременен“, каза той. Предложенията, отправени от него, се отнасяха за пространството между бул. “Цар Освободител“, ул. “Александър Стамболийски“ и ул. “Рила“: да има повече зелени площи, да се премахнат старите дървета, които във времето ще породят проблеми, и да се подновят с нови подходящи дървесни видове; създаване на максимален брой открити паркоместа; да се допълни съществуващото осветление или да се изгради ново. 


По време на обсъждането постъпи предложение да се назначи комисия от специалисти, която да огледа целия район, подлежащ на благоустрояване, и да прецени кое дърво трябва да се премахне. Обърнато бе внимание, че храстовидната растителност е повдигнала плочките на детската площадка на ул. “Рила“ и поради тази причина тя не се използва от децата. 


Това бяха акцентите от изказванията по време на общественото обсъждане.