Общинският съветник Цветан Коцев бе ангажирал един министър и двама депутати, за да осъществи среща с генералния мениджър на Националната баскетболна лига Стефан Станев. Целта била да се изяснят изцяло мотивите на лигата за изваждането на "Балкан" от лигата ден преди старта на първенството и дали е съществувала възможност за друг изход от неприятната и за "Балкан", и за лигата ситуация.


Срещата бе във вторник в София. Стефан Станев описал хронологически събитията, довели до решението от петък. Той споменал за всички срокове, които били дадени на БК "Балкан" да изпълни всички изисквания, някои от които свързани с немалки компромиси.


 Последният разговор между него и изпълнителния директор на клуба Петко Колев били в четвъртък, 9 октомври. Тогава именно Станев оставил като окончателен срок 12.00 часа на другия ден за внасянето на необходимите суми и документи, а именно: извлечение от банкова гаранция за 50 000 лева, внасянето на 6 000 лева за съдийски такси и готовите картотеки на състезателите.


Както вече е известно, от БК "Балкан" изпуснали и този последен срок. Петко Колев се явил в БФБ след 15 ч. в петък и оттам се обадил по телефона на Стефан Станев, който обаче вече бил обявил пред медиите решението на НБЛ за изваждането на "Балкан".


"От всичко изложено от Стефан Станев ми стана пределно ясно, че причината за неучастието на "Балкан" е единствено в Ботевград. Кой точно, не се наемам да кажа, а и не е моя работа. Затова искам публично да поднеса извиненията си към генералния мениджър за декларацията против решението на лигата, приета в понеделник от Общинския съвет. Аз я подкрепих, оказа се, че съм бил подведен", каза Цветан Коцев.


Стефан Станев разяснил пред него и перспективите на "Балкан" да участва в следващото издание на НБЛ. Дори ботевградският клуб да отговаря на всички условия, трябва да има още един клуб, за да може броят на отборите да стане четен. Още по-високи изисквания ФИБА поставя след 2010 година, като най-тежкото е наличието на зала с минимум 1500 места, в която да се провеждат срещите. Не е задължително обаче тя да е в Ботевград.


Доколкото е известно, в България има само 4 такива зали: столичната "Универсиада", ДКС Варна, "Диана" в Ямбол и тази в Самоков.