За Лъчезар Лалов от Боженица най-предпочитаното място за отмора и разходка е пътят към средновековната крепост Боженишки урвич. Младият мъж обича природата в родното си село и околността, затова не пропуска възможност през свободното си време да й се наслади. При всяко тръгване към историческия обект, той носи със себе си и по няколко чувала за отпадъци. Възмущава се, че няма случай, в който да ги върнe празни. 


„Боклуци по пътя, колкото щеш. За мен е абсолютно неразбираемо как може някой да си хвърля отпадъците, където му падне. А за по-лесно – направо от прозореца на колата. Едва ли представлява някаква трудност да вземеш със себе си плик и да събереш отпадъците в него. За някои хора обаче добрите навици са усилие, което те въобще отказват да полагат“, казва Лъчезар. Той сподели, че с тази проява на доброволчество не търси слава, а изразява вътрешните си убеждения, че трябва да съхраняваме уникалната си природа. Затова отправя апел към всички, които поемат към Боженишки урвич, да не изхвърлят безогледно боклуците си в тревните площи и в гористите местности, да не замърсяват и около крепостта, която е един от най-значимите исторически обекти на територията на нашата община. Ядосва се, когато вижда автомобили, спрели на екопътеката, чиято настилка на места вече се руши. „Има паркинг, толкова ли не могат да извървят разстоянието до беседките?! За мен това е просто пример на наглост“, заявява той, предоставяйки ни снимка, която доказва, че думите му са истина.  


За Лъчезар средновековната крепост е светиня, която всеки българин трябва посети. Неотдавна, за да направи нещо за популяризирането й, отправил запитване до сайта https://bulgarianhistory.org/ с молба да напишат статия за историческия обект. След няколко напомняния, от негова страна, публикацията е факт: https://bulgarianhistory.org/bozhenishki-urvich/. Прочетена е повече от 22 000 пъти.


Лъчезар Лалов и неговият братовчед – Кристиян Димитров, поддържат страницата на село Боженица във фейсбук.