11 зрелостници са удостоени с приза „Ученик на 2021 година – зрелостник“ от Софийска област.  Мотивите за присъждане на отличието са: завършват средното си образование с отличен успех и постигнати високи резултати в различни областни и национални кръгове на олимпиади, конкурси, състезания и други училищни и извънучилищни дейности. 


Сред наградените зрелостници е Диана Красимирова Стаменова – възпитаничка на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ в Ботевград. 


С приза са отличени трима зрелостници от ПГПЧЕ „Алеко Константинов“ – Правец. Това са Мартина Димитрова Михайлова, Георги Димитров Николов и Деяна Христова Димитрова. 


Най-много зрелостници, удостоени с приза – четирима, са от ПГ „Велизар Пеев“ в Своге. По един от СУ „Климент Охридски“ – Костенец, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица и ОУ „Отец Паисий“ – Самоков.


В категория „Ученик на 2021 година“ от Софийска област наградите са разпределени в две направления: „Най-успешни ученици с награди от национални конкурси, състезания и олимпиади по литература, лингвистика, история и цивилизация, философия, география и икономика, религия“; „Най-успешни ученици с награди от национални конкурси, състезания по математика, информационни технологии и програмиране, проектни дейности“. 


Наградени в първото са 7 ученици, сред които е Калина Василева Гергова – ученичка от 7 клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров“. 


Във второто отличените са 8, като най-много са от Ботевград: Георги Василев Данов – 11 клас  в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“;  Лъчезар Лъчезаров Вунчев – 2 клас в ОУ „Н. Й. Вапцаров“, и още двама ученици в същото училище – Деян Красимиров Минев /7 клас/ и Матилда Илиева Матева /7 клас/. 


Учениците получиха наградите си от Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието – София регион. Това стана на специална церемония, организирана под купола на зона „Ларго“ в София.  


Сн.: РУО - София регион