Третото издание на фолклорния фестивал “Златни нишки“ събра в Трудовец повече от 300 участници от 12 населени места. Събитието се провежда днес и преминава при голям интерес от страна на жители и гости на селото.


Фестивалът започна с празничен парад на фолклорните групи, облечени в красиви народни носии. Присъстващите на площада посрещнаха участниците – малки и по-големи танцьори, подобаващо – с бурни  аплодисменти. 


Най-напред с поздравително слово към фолклорните групи и гостите се обърна секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова. От името на кмета на Общината Иван Гавалюгов и от свое име тя приветства всички с “добре дошли“. 


“Много се радвам, че тази година, за разлика от предишната по обясними причини, имаме възможността на проведем третото издание на Националния фолклорен фестивал “Златни нишки“ – Трудовец 2021 год. Надявам се, че ще бъде един прекрасен празник както за зрителите и жителите на с. Трудовец, така и, най-вече, за участниците в тази надпревара. Пожелавам Ви много усмивки, добро настроение и успех на всички в голямото надиграване! И нека най-добрите спечелят симпатиите на публиката и на журито, разбира се!“, пожела тя. 


От сцената на фестивала поздрав поднесе и Маргарита Стаменова – председател на Народно читалище “Никола Ракитин“, Трудовец. Тя пожела успех на всички участници, а на зрителите – ведро настроение. 


Начало на фолклорното събитие даде кметът на Трудовец Еленко Иванов. Той се обърна към всички гости с: “Добре дошли в Трудовец – едно от най-красивите и гостоприемни села в България.“. 


“За трети път нашият фолклорен фестивал попълва богатия културен календар на България. Благодарение на всички Вас – участниците, Трудовец ще усети тръпката и атмосферата на традиционната култура и всички заедно ще се насладим на истински празник. 


Българският фолклор е безкрайно богатство, чиято стойност никога не бихме оспорвали. Затова с нетърпение очакваме красивите български хора, пъстротата на народните носии, чрез които ще напълним ушите, очите и душата си“, каза Еленко Иванов. Той пожела: “Нека и занапред любовта към изкуството и пламъкът на творчеството ни събират тук в Трудовец.“.


Церемонията по откриването продължи с издигане на българския трибагреник. Танцов поздрав към всички отправиха фолклорен клуб “Варвари“ и фолклорна група “Шопски триъгълник“ с хореограф Георги Иванов. Преди това на сцената излезе Литаковската духова музика, която предвождаше и парада.


Фестивалът има конкурсен характер. Тричленно жури ще оценява участниците. То е в състав: председател - доц. д-р Ивайло Иванов - преподавател по “Хореография“ и директор  художествена творческа дейност на Варненския свободен университет “Чернорицез Храбър“; членове – Илиян Йорданов – ръководител на фолклорен танцов ансамбъл “Нестини“ към Техническия университет – София, и Дилян Ганев – преподавател в специалност “Хореография“ на Варненския свободен университет “Чернорицез Храбър“.


Гала концертът с участието на победителите ще започне от 17 часа днес.