На 10 юни /събота/ 2023 г. на площада пред Кметство Трудовец ще се състои Петото издание на Национален фолклорен фестивал „Златни нишки“. Организатори са Община Ботевград, Кметство Трудовец и Народно читалище „Никола Ракитин 1890“ – с. Трудовец.


Програмата ще започне в 09:30 часа с дефилир на участниците. Официалното откриване ще се състои в 10:00 ч., като водещ на фестивала ще бъде Рангел Вангелов. 


Гост-изпълнител на събитието ще бъде Райко Кирилов. Концертът му ще се започне в 12:00 часа. 


Фестивалът е с конкурсен характер, а в тазгодишното издание ще се включат над 20 фолклорни танцови и певчески състави, както и индивидуални изпълнители от общините Ботевград, Правец и Етрополе, както и от София, с. Горник, област Плевен, с. Борован, обл. Враца. 


Класирането е в три категории: първа – детски танцови състави – деца до 14 год.; втора – юношески танцови състави – деца над 14 год.; трета – школи и клубове за изучаване на български фолклорни хора – без възрастови ограничения.


Право на участие в раздел „Народни песни“ имат индивидуални изпълнители, певчески групи за автентичен фолклор и народни хорове, като класирането се извършва в две възрастови групи - до и над 18-годишна възраст.


Участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Нешка Робева, Ивайло Иванов, Дилян Ганев и Милана Николова. 


След приключване на фестивалния ден ще започне галаконцерт с участието на лауреатите на фестивала.


*При лоши метеорологични условия фестивалът ще се проведе на сцената на НЧ „Никола Ракитин 1890“, с. Трудовец.