Празникът на Етрополе – Петровден е прекрасен повод в града ни да гостува Първи частен музей в България „Арете“. Нещо повече, с откриването на изложбата под надслов Жената”, започнаха и поредицата от мероприятия, съпътстващи Празника.


В Етрополския исторически музей са подредени 36 картини. Една чудесна колекция на тема „Жената“ – жената като емоция, като позната и непозната, която понася тежести или носи красота, жената като любима или майка.


На откриването беше създателят на частния музей, проф. Димитър Иванов – историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР.  Той сподели, че “Арете” е първият частен музей в България. Началото на неговата колекция е сложено през 1991 г., през 1996 г. музеят е регистриран според изискванията на българското, а през 2009 г. и на европейското законодателство. 


Това е само една от колекциите на Частен музей „Арете” - София с директор д-р Нина Дебрюне. 


“Аретe” е старогръцка дума, на която Д. Иванов посвещава една от своите книги. С нея се обозначава сборната мъжка добродетел, осъзнавана от древните хора като градивно активно поведение. В основата на тази нравствена категория е трако-елинският бог Арес, който е възприеман и като цар, войн, стопанин и мъж. Сборната добродетел се структурира в пет тематични кръга: вяра, власт, бран, труд, любов с техните персонификации: бог, цар, войн, стопанин и мъж.


На откриването присъстваха Станка Димитрова – заместник-кмет на Община Етрополе, Росица Иванова – началник на отдел Социална политика, спорт и туризъм в общинската администрация, Ваня Найденова - старши експерт "Образование и култура", Христо Христов - Референта, ценители и любители на художественото изкуство.


Директорката на музея Наталия Цветкова запозна присъстващите с идеята и осъществяването на изложбата и представи гостите.


ВГ „Оренда” изпълни свои песни, с които поздрави организаторите и гостите на събитието.


Изложбата откри Станка Димитрова.


Водеща беше Бистра Александрова.