Вече става традиция, дните преди честванията по повод годишнината от Освобождението на Етрополе от турско робство, в Етрополския музей да се аранжират гостуващи изложби. 
От 11:00 часа на 22 ноември посетителите вече могат да разгледат  в изложбената зала на музея Изложбата „Земя на труд и любов” на частен музей „Арете”.
Тя е една от колекциите на частен музей „Арете“, София с директор д-р Нина Дебрюне. Музеят е създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР.
Това е първата изложба на частен музей „Арете“, която гостува в Етрополе.
В своято кратко слово при откриването проф. Иванов благодари на ръководството на града и на музея за възможността да аранжират изложбата в Етрополе и подчерта, че имат намерение да гостуват и с изложба с икони.
„Нашият музей – каза той – е частен, а не държавен. Не се намира на едно и също място, а организираме постоянно пътуващи изложби. Такава отриваме днес в Етрополе. Целта ни е образователна и възпитателна, насочена най-вече към младото поколение. Да се докоснат до историческото минало и богатство на нашето Отечество.” /В края можете да прочетете кратка справка за този музей/.
От своя страна директорката на Етрополския музей Наталия Цветкова благодари на професор Иванов, на директорката на музей „Арете” д-р Нина Дебрюне за възможността на етрополци да се докоснат до значими за историята ни артефакти от нашата богата история.
На откриването присъстваха председателят на Общинския съвет Марин Маринов, Станка Димитрова – заместник-кмет на Община Етрополе, Мариана Драганска,  общински съветници, граждани и ученици от средните училища.
Председателя на Общинския съвет поздрави организаторите и ръководствата на двата музея за възможността етрополци да могат да се докоснат до неща, които са само в националните музеи в София в големите градове. Приветства гостите с „добре дошли” и пожела успех не само на тази изложба, а и цялата им патриотична и възпитателна дейност.
Изложбата „Земя на труд и любов”, представяща колекция графика и малка пластика, всичките оригинали, реплики и уникати, за пръв път показвани пред публика. Представена е тракийската култура чрез Панагюрското златно съкровище (копие на оригинала), ритоните от съкровището от с. Борово, Русенско, златната маска на Терес и главата на Севт ІІІ, комплект украса за конска амуниция от могилите Светицата и Голямата Косматка край гр. Шипка, Казанлъшко.
Изложбата ще бъде в Етрополе шест месеца и желаещите могат да я посещават всеки ден до 22 април 2010 година.


Кратка справка за частен музея „Арете”:
Частен музей „Арете“ е първият частен музей в България, съобразен с изискванията на европейското културно законодателство, чиито експонати са идентифицирани и социализирани чрез излагане във витрините на Националния исторически музей, Националния археологически музей, Националния военно-исторически музей, както и като гостуващи в музеи в Брюксел (Белгия), Маастрихт (Холандия), Мадрид (Испания) и Москва (Русия).
Началото на колекциите „Арете“ е поставено през 1991 г. с бронзовата фигурка на трако-елино-римския бог на войната – Арес-Марс. В продължение на годините към нея целенасочено са прибавяни други експонати, средновековни религиозни изображения, малки пластики и картини от Античността, Средновековието и Новото време. По този начин са обособени тематичните колекции: Арес - антични предмети, въоръжение и украшения, Армията на Бога - средновековна иконопис и стенопис, Земя на труд и любов - графика и малка пластика, Български образи и гледки – живопис и Бродирани гоблени.
През 2000 г. колекциите получават юридическа регистрация по чл. 149 от Закона за лицата и семейството като Частен музей „Арес“, а от януари 2015г. по Закона за културното наследство като Частен музей „Арете“.
Експонатите и колекциите са база, върху която се извършва обучение на ученици и студенти от София и градовете, в които гостуват временни изложби.