За поредна година, в деня на двамата равноапостоли Петър и Павел – 29 юни Петровден, Етрополе отбелязва своя празник.
Той се свързва с тържественото откриване  на 12 юли 1927  година, в присъствието  на  цар Борис III, на Паметника на загиналите във войните 1868-1918 г. етрополци.
„На този ден засвидетелстваме почитта си към историята и традициите ни, защото нашият град има богато културно-историческо наследство, запазено още от времето на траките” – започна и своето слово кметът на Община Етрополе Димитър Димитров.
Уникалното на този празник е, че се отбелязва в продължение на 5 дни – от 25 юни със изложба „Жената“  - колекция на частен музей „Арете“ в Историческия музей, до късно вечерта на 29 юни с пищна заря.
Паралелно с официалната програма имаше и туристически изяви – походите „Из дебрите на Етрополския Балкан” и „Ком – Емине”.
Неофициално събитията в деня на самия празник - 29 юни, бяха разделени условно на две части: панихида и поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци /качихме отделен материал/ и тържествена част от изнесената естрада пред НЧ „Тодор Пе-1871”.
На тържествената част присъстваха: Димитър Димитров - кмет на община Етрополе, Росица Христова и Станка Димитрова - заместник-кметове, Марин Маринов - председател на Общинския съвет, кметовете на побратимените общини Бела Паланка и Димитровград /Република Сърбия, представители на различни политически партии и коалиции.
Празнично слово произнесе кметът Димитър Димитров. /Словото е качено като отделен материал/.
Бяха обявени получените Поздравителни адреси от:
- Областения управител на Софийска област Радослав Стойчев 
- Областна дирекция на Държавен фонд земеделие
- Иван Гавалюгов - кмет на община Ботевград
- Андрей Иванов - кмет на община Драгоман
- Инж. Емил Манолов - кмет на община Павликени
- Никола Белишки - кмет на община Панагюрище
- Божан Божиков - кмет на община Тополовград
- Григор Даулов - кмет на община Чавдар
- от Управителния съвет на Асоциацията на Българските градове и райони
- Проф. дтн. инж. Цоло Вутов - управител на Геотехмин ООД
- Инж. Драгомир Драганов - изпълнителен директор на Елаците-Мед АД
- Д-р инж. Владимир Вутов - изпълнителен директор на ГЕОСТРОЙ АД
- Корнелия Нинова - председател на БСП
След тържествената част започна концертната такава с участието на Димитър & Христо и Лайф бенд, които изпълниха в нови версии емблематични български песни, познати на редица поколения, както и авторски творби.
С особено нетърпение се очакваше появата на фолк-певицата Ивана, която беше посрещната с бурни възгласи. Заедно с нея на сцената бяха още нейната дългогодишна приятелка и партньор - бузукарката Стояна, както и младият изпълнител Радко Петков, който беше победител в "Гласът на България" от преди четири години.
След края богатата програма, красива пищна заря озари нощното небе над Етрополе.


Водещ на тържествената част беше Мария-Габриела Тинева.
Звук и осветление: Евгени Овчаров
Текст и снимки: Христо Христов