Геотехмин, Елаците-мед, Геострой и Геотрейдинг завършиха втория голям проект по рамковото споразумение с община Етрополе


С тържествен водосвет за здраве и благоденствие бе отбелязано приключването на ремонтните дейности на покрива МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ Етрополе". Водосветът бе отслужен от отец Огнян Георгиев пред сградата на лечебното заведение в присъствието на кмета на общината Димитър Димитров, Станка Димитрова - заместник-кмет, д-р Галя Василева, управител на болницата, представители на дарителите – Доминик Хамерс, изпълнителен директор на Геотехмин ООД и инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на Елаците-Мед, лекари, медицински сестри и др.


Ремонтът на болницата е вторият социално значим проект, реализиран по  Благотворителната програма „Българските добродетели“ със средства на  четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геострой АД и Геотрейдинг АД.


Болницата в Етрополе е общинско лечебно заведение с голямо обществено значение. В нея се обслужва, диагностицира и лекува населението на общината, както и пациенти и от други райони – Ботевград, Правец, Златица, Ябланица, Тетевен. Персоналът ѝ е с доказан професионализъм и утвърден авторитет сред обществото.


Благотворителната програма „Българските добродетели“ е основана от управителя на Геотехмин проф. дтн инж. Цоло Вутов. През 2020 г. по негова инициатива бяха подписани споразумения за подпомагане на социално значими проекти в общините в района на дейност на Елаците-Мед заради очакваните последствия от пандемията от Covid-19.


На 2 юли д-р Галя Василева, управител на болницата, удостои проф. Вутов с Почетна грамота за дарителство. За проявени човечност и съпричастност, от името на ръководството на болницата, сертификати за направените значими дарения получиха и четирите компании.


В приветственото си слово д-р Василева сподели: „Позволете ми лично от мое име и от името на целия екип на лечебното заведение да изкажа нашата благодарност на всички фирми от голямото семейство на Група ГЕОТЕХМИН за поредния благороден жест за ремонта на покрива на болницата. Всички ние знаем, че покривът на болницата не е ремонтиран основно от пускането ѝ в експлоатация.“ И допълни: „Дълбоко сме признателни и за изключителната подкрепа, особено в условията на епидемичната обстановка през 2020 г., когато здравната система бе изправена пред сериозни предизвикателства, ние получихме дарение на медицинско оборудване от Група ГЕОТЕХМИН. Благодаря за протегнатата ръка на проф. Вутов, на инж. Драганов, както и на д-р инж. Владимир Вутов, изпълнителен директор на Геострой и д-р инж. Иван Вутов, председател на СД на Геотрейдинг“.


От страна на общината г-н Димитър Димитров, благодари на четирите компании от Група ГЕОТЕХМИН и лично на управителя проф. дтн инж. Цоло Вутов за подкрепата, която оказват на Етрополе и сподели: „Това е второто ни събиране в рамките на един месец, което е показателно, че споразумението за партньорство, което сме подписали, е жизнено и предвидените проекти се реализират. Ремонтът на покрива на болницата е още една значителна инвестиция. ОбС - Етрополе подкрепи споразумението, ние благодарим за помощта и ще насочим съвместните ни усилия в бъдеще основно в здравеопазването и образованието.“ Г-н Димитров, благодари и на д-р Василева за доброто управление на болницата и припомни, че само допреди няколко години, лечебното заведение е имало задължения, но в момента всички те са покрити. „Това показва, че болницата се ръководи в правилна посока и се развива устойчиво“, каза кметът на община Етрополе.


„Този проект е реализиран с грижа към местното население, сред което има и служители на Група ГЕОТЕХМИН. Дарението за ремонта на болницата е продължение на политиката на Групата за реализиране на проекти в областта на корпоративната социална отговорност, с които лично е ангажиран управителят на Геотехмин проф. дтн Цоло Вутов – каза Доминик Хамерс. И допълни: - Ремонтът на МБАЛ „Проф. д-р Александър Герчев“ Етрополе" за нас беше важен социален проект, защото всички ние сме свидетели как лекари и медицински сестри се борят, за да защитят здравето на хората и да се справят с настъпилата пандемия. Подобряването на условията в болницата е важно както за медицинските специалисти, така и за всички пациенти, които идват тук да търсят лекарска помощ“.  Г-н Хамерс подчерта приноса на общината и благодари на кмета г-н Димитров за инициативността и добрата съвместна работа.


В началото на годината бе завършен друг важен проект по програма „Българските добродетели“ - ремонт на СОУ „Христо Ясенов“, като с това се осигуриха много добри условия за провеждане на учебно–възпитателния процес.