Част от решаването на проблема с бездомните кучета ще се реализира с изграждането на временния приют. Проектът вече е в напреднала фаза, съгласуван от всички съотносими към него инстанции. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител. Проектът ще бъде реализиран до края на настоящата година. Средствата са предвидени в бюджета на общината за 2021 год. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на вчерашния брифинг с местните медии.


Както сме информирали, имотът, върху който ще бъде изграден приютът, се намира зад бившия ДАП. Той бе предоставен на Община Ботевград от Министерството на вътрешните работи. 


Имотът е с площ от 6 257 кв.м. В него се намира бивш склад на Гражданска защита. Сградата е с площ от 461 кв.м.    


Тенденция е да се увеличава броят на регистрираните домашни любимци – кучета, както се изисква по Закона за ветеринарномедицинската дейност. През миналата година бе осъществена поредна кампания за регистрация на домашни кучета. В резултат броят на регистрираните кучета е нараснал, съответно са се увеличили и постъпленията от такси за отглеждане на куче. Припомняме, че от годишна такса са освободени собствениците на кастрирани кучета.


“Преди да станат безстопанствени, кучетата са били нечия собственост. В един момент те или тяхното потомството са отишли на улицата. Това е източникът на бездомните кучета. По-малък процент е безконтролното размножаване на уличните кучета. Контролирана е основно популацията на бездомни кучета. Част от появилите се безстопанствени кучета, освен изхвърлени от стопани, са внесени от други населени места. Преди месец на територията на Ботевград са уловени кучета с марки на общини, които се намират в съседство“, съобщи още кметът Гавалюгов.


“Продължават дейностите по улавяне, обезпаразитяване, кастриране и чипиране на безстопанствени кучета. Те се изпълняват от звено към отдела по обществен ред. След това четириногите се пускат, както казва законът, в съответната среда, но не в непосредствена близост до детски заведения и болници. Евтаназирането, както много хора призовават и настояват да се случи, не е регламентирано по този начин, т. е. да се процедира за безстопанствените животни. Има си определени случаи, при които се стига до такава крайна интервенция“, добави градоначалникът.