На 21 юли стартира археологическото лято на античната крепост „Боровец” край Разлив. Тази година разкопките се финансират по проект, който Историческият музей в Правец спечели по програма на Министерството на културата. Стойността на проекта е близо 25 000 лева. За разкопките ще бъдат наети 12 работници, които ще получават надница по 40 лева на ден.
Това лято предстои да бъдат проучени около 200 квадратни метра от североизточната част на крепостта, които ще се свържат с проученото през миналата година.
Паралелно с археолгическите разкопки на крепостта „Боровец” се извършва и консервация и реставрация на разкритото досега. Работата е по проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество на Европейския съюз. Той стартира точно преди една година и ще завърши през 2022г. В момента на крепостта има специалисти и техника, които работят по консервацията на историческия обект. Камъните от крепостните стени и основите на разкритите сгради се сортират и обработват по специален начин.
Целтата на проекта е да превърне крепостта „Боровец” в атрактивен обект за наши и чужди туристи.
Бисера Иванова