Община Ботевгад заложи в бюджета си  за тази година над 55 хиляди лева за ремонт на храма в Скравена.  Дейностите са възложени на ботевгадската фирма „Давид 2015”. Проектът предвижда цялостен ремонт на фасадата, подмяна на дограмата и вратите на храма и ремонт на купола.  Той обаче се забавя, тъй като от години до кръста на купола има щъркелово гнездо. Строителите ще изчакат щъркелите да заминат на юг, за да ремонтират купола и железния кръст. Хората в селото обаче се вълнуват какво ще стане със щъркеловото гнездо след ремонта.  Те настояват то да бъде запазено и напролет щъркелите отново да се върнат в него.


От общината предлагат следния вариант: в двора на храма да бъде издигнат метален стълб, върху който ще бъде преместено гнездото на щъркелите. Така е процедирано и при ремонта на църквата в Рашково и тази пролет щъркелите се върнали в новото си гнездо.


По време на ремонта изпъкна и друг проблем – липсата на вода.  Единствената чешма, която е  близо до външната тоалетна, няма вода. Решението на този проблем идва от общинския съветник Цветан Миньовски, който е от Скравена. Той съобщи, че ще направи дарение и фирмата му ще изгради чешма в двора, близо до входа на храма. Около нея ще бъдат поставени пейки и засадени цветя.

Църквата „Свети Свети Чудотворци Козма и Дамян” е издигнатa през 1896 година на мястото на  някогашата църква „Свети Георги“. Старият храм е  изграден по време на турското робство през 1856 година.  В двора на храма, на 3 юни 1876 година, погребват главите на  Ботевите четници, които  години по-късно са пренесени в Паметника костница. На 2 юни храмът в Скравена е едно от местата за поклонение по време на националните чествания на Деня на Ботев и падналите за свободата.


Църквата „Св. св. Чудотворци Козма и Дамян” е изографисана през 1933 година от софийския зограф Апостол Христов. Иконостасът на храма е дело на дебърските майстори от рода Филипови.