В рамките на Международната седмица на ръчното, традиционно изкуство, в Банско се проведе бизнес форум под наслов „Занаятите – потенциал за туристическото развитие на Югозападен район".


Събитието се състоя на 3 август. То бе организирано от Община Банско и Международната мрежа „ХоумНет Източна Европа и Централна Азия“ и премина под патронажа на Националния съвет по туризъм. Един от лекторите  във форума бе д-р Десислава Алексова – преподавател в специалност „Туризъм“ в Международното висше бизнес училище в Ботевград. Тя участва по покана на модератора на събитието - доц. Румен Драганов – член на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм.


Д-р Алексова представи разработка с конкретни примери от Югозападен район, в който попада и община Ботевград, за интегриране на занаятите в различен тип събитийни прояви. Акцентът в нейната презентация бе поставен върху: Пленер на занаятите в Боженица 2020; Приключенски многобой - Ботевград 2017-та и 2018-та; Арт Екстрийм Фест  2017 - Своге; Ден на дивия божур 2019 – Божурище и Ден на Жабешкото блато 2018 и 2019 год. – Ботевград. 


Д-р Десислава Алексова не за първи път популяризира местни прояви, които привличат посетители с цел туризъм. Пленерът на занаятите в Боженица, Приключенският многобой и Денят на Жабешкото блато /Защитената местност  „Мухалница“/ са част от ежегодните събития, включени в Стратегията за развитие на туризма в община Ботевград. Да припомним, че тя бе изготвена от екип, в който водещ специалист бе имено д-р Алексова. Планът стана факт през 2018 год. след задълбочени проучвания с участието на фокус групи от нашия край и анализи.