Директори на училища и детски градини, както и учители от цяла област София са били разпитвани в полицията във връзка със сигнал, получен за злоупотреба със служебно положение от страна на служителка в регионалното управление на образованието. Р.И. обикаляла училища и детски градини със служебен автомобил, организирала срещи с директори и преподаватели и агитирала за определена политическа партия преди парламентарните избори на 11 юли.


Това се разбра от думи на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който отговори на въпрос на Николина Ангелкова от ГЕРБ в рамките на парламентарния контрол. Ангелкова каза, че получавала сигнали от учители и директори на детски градини, че са привиквани в районните управления да дават обяснения дали членуват в политическа партия и дали са агитирали за определена партия.


"Това силно ме притеснява, а също и тях, защото прилича на политическа на репресия и всяване на страх. Българските учители имат право да упражняват правото си на глас. Те знаят, че когато упражняват своята професия, не могат да агитират, но могат да членуват в партии. Остава впечатлението, че третирате българските учители като престъпници", коментира Ангелкова и попита вярно ли е и на какво основание са разпитвани учители и директори на учебни заведения от Самоков, Ихтиман, Златица, Пирдоп, Костенец, Копривщица, Горна Малина и почти всички останали общини от София-област.

В отговора си Рашков обясни, че в Областната дирекция на МВР - София, е постъпил сигнал от директори на училища за Р.И. за злоупотреба със служебно положение и е извършена проверка по фактите и обстоятелствата в анонимния сигнал.

"Действително са 12 районни управления, във всяко от тях са не привикани за обяснения учители и директори, а са били поканени по телефона да се явят, за да отговорят на конкретни въпроси във връзка с този сигнал. Тези учители, които са били призовани там, не са потвърдили сигнала. А защо не са потвърдили сигнала е интересно да ви кажа - защото се страхуват от уволнение", подчерта Рашков. По думите му материалите са изпратени и на прокуратурата, за да се произнесе по тях.

"Натискът е бил огромен, но една директорка на училище не се е поддала и какво е последвало всичко знаем - била е уволнена. Казва се Илина Николова от Годеч. Но тя вече не е имало какво да губи и затова съобщила тази информация на областния управител. Тъй като анонимният сигнал е изпратен не само на МВР, а и на областния управител и в Министерството на образованието, направих проверка и се оказа, че има много подобни сигнали. Те са анонимни, защото хората се страхуват от уволнение", обясни още министърът.


По думите му един заместник-кмет отишъл преди изборите при директорка на училище и поискал от нея да започне агитация в полза на политическа партия, която първоначално Рашков не пожела да назове, но след това уточни, че става дума за "Републиканци за България" с лидер Цветан Цветанов. По думите на Рашков цената за глас в полза на партията била 50 лв.


"Уволненията и назначенията ги правите вие и служебният кабинет. Вие сте тези, които по този начин, използвайки цялата държавна машина и апарат, се опитвате да карате хората да се притесняват за своята работа", контрира Ангелкова. Рашков й предостави сигнали, по които е работила полицията, и подчерта, че в нито един случай не е имало задържан учител или директор.
"Не става дума за 24 часа задържане, а за разговори с тях. Нито един от тях не е задържан, още по-малко пък за денонощие. Има и един сигнал, който не е анонимен. Става дума за Ботевград и е срещу ваша активистка, която работи в едно училище", посочи Рашков в отговор на въпрос на Ангелкова, макар че не пожела да назове директно партията, за която е агитирала преподавателката.


По думите му този сигнал е явен, а не анонимен и в него има две части - за незаконно използване на евросредства за ремонт на училище и натиск над директорката над учителите да гласуват за една партия.