За да се намали натискът над болничната помощ, ще се задейства извънболничната помощ


Леките случаи на COVID-19 ще се лекуват амбулаторно и с безплатни лекарства, които ще се изписват по преценка на лекар.  Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването в служебния кабинет Димитър Петров след среща с представители на пет болнични асоциации, включващи държавни, общински и частни болници. Целта е да се намали натискът върху болничната помощ, обясни Петров.


Новата амбулаторна процедура вероятно ще бъде приета в понеделник, като тя ще може да се изпълнява от лекарите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и от педиатри. Лекарствата ще се изписват по общия ред. По думите на Петров те ще се заплащат от бюджета на НЗОК, в който се очаква да постъпят близо 120 млн. лв. приходи. В процедурата ще бъдат указани и изследвания, които ще се правят, ако има нужда. Ако състоянието на пациента се усложни, той ще бъде приеман в болница, уточни Петров.


"Разчитаме, че това ще засили, от една страна, интересът на лекарите, а поемайки тези изследвания, ще мотивира болни да се лекуват в къщи", посочи още зам.-здравният министър.


Болниците ще се справят, категоричен беше още той.


"Поставиха се няколко въпроса. Най-важният - оперативната самостоятелност в преобразуването на леглата. Тоест - всеки директор на болница да може да преобразува легла в ковид легла, когато реши. Както и създаване на софтуер, който да дава информация за наличните лица", уточни Петров.


Взети са мерки и за осигуряването на стратегически медикаменти. Очаква се утре да започне процедура за допълнителна поръчка на ремдесивир, както и поръчка за стратегически медикаменти - нискомолекулярни хепарини, дексаметазон и няколко вида антибиотици, посочи още Петров.


От тези лекарства ще се осигури запас в 6 болници, които ще ги разпределят в останалите, обясни той. По думите му запасите ще са в рамките на шест месеца.


С наличния бюджет е обезпечен ремдесивир, но това количество няма да стигне, тъй като в момента има около 7 хиляди опаковки. По думите на Петров в рамките на исканата актуализация на бюджета на НЗОК са предвидени допълнителните средства за ремдесивир и моноклоналните антитела, които се очакват през октомври.


По отношение на мерките, д-р Петров уточни, че има съпротива за тяхното затягане, но ще се засили контролът спрямо приетия план - намаляване на капацитета на заведения и мероприятия, ще се засили и контрола от страна на РЗИ-тата.


РЗИ-тата трябва да създадат един списък с основните рискови обекти, в които става заразяването. Там ще се съсредоточат проверките, съвместно с МВР и другите органи. Няма да се акцентира върху квартални магазинчета.


Ще се поиска от областните щабове да засилят мерките в градския транспорт. Ще се направи отделна среща за градския транспорт и метрото в София, тъй като прави впечатление, че мерките там не се спазват. Проблемът са и масовите мероприятия на открито и закрито.


Това са рисковите моменти - събиране на големи групи на закрито в тесен контакт, обясни д-р Петров.