През изминалата седмица се проведе четвъртото издание на „Пленер в Боженица - изкуство край реката“. Организатори на събитието са Община Ботевград, Димитър Христов - майстор-дърворезба, и Екатерина Костадинова - майстор-художествена керамика и стъкло.


В рамките на пленера бяха демонстрирани редица интересни народни художествени занаяти. Тази година 8 занаятчии показаха своите умения при работата си с глина, изработване на скулптури от дърво и рисуване. Няколко скулптури от керамика и една голяма люлееща пейка ще бъдат монтирани под голямата върба край река Бебреш.


В пленера се включи и аниматорка, която показа на децата, желаещи да се докоснат до глината, как да си направят съдче или фигурка, които да си отнесат вкъщи и да им останат за спомен.


Дъждът не попречи на ентусиазма на организаторите и любителите на киното. Дори с по-малко публика, прожекциите и на двата филма се състояха, както беше заложено в програмата на събитието.


След като изсъхнат, керамичните скулптури ще бъдат глазирани и изпечени, а след това поставени на определени места край реката в Боженица.