За шеста поредна година „Ателие Боженица“, със съдействието на Община Ботевград, ще проведе „Пленер в Боженица – изкуство край реката“. Събитието ще се състои на 28, 29 и 30 юли.


Организаторите – Екатерина и Димитър, подкрепят инициативата на няколко ентусиасти от с. Боженица, които желаят да облагородят едно от най-красивите места около реката. И тази година занаятчиите ще демонстрират работа с глина, скулптиране от дърво и рисуване, но ще бъде представена и една нова техника, т.нар. „Пачуърк“. Това е популярен вид ръкоделие, което съчетава елементи от бродерия, апликация и плетиво, като неговата цел е рециклирането на текстилните тъкани.


Темата на пленера този път ще бъде свързана не само с опознаване на различни занаяти, но и с обмяна на личен опит между участниците в областта на „вечното земеделие“. В този вид земеделие отпадъците се превръщат в ресурси, а добивите се увеличават, без това да засяга околната среда.


Друга тема на пленера ще бъде строенето, изолацията и поддържането на къщи с естествени материали. 


Принципът, който обединява участниците в „Пленер в Боженица – изкуство край реката“, е убеждението, че едно общество може да съществува неограничено само ако се съобразява с природата и не я унищожава.