Уважаеми любители на книгата в нашето китно градче!
Новата къщичка за книги, поставена от Сдружение „За Етрополе”, вече е част от световното движение Bookcrossing! Получихме писмо с потвърждение, че вече сме член на тази общност, която се стреми да популяризира книгите по целия сват. Буккросинг подкрепя свободния достъп до книгите и превръщането им в част от ежедневния живот.


Къщичките на Little Free Library са преносими буккросинг зони на принципа „вземи книга, остави книга“. През 2009г. Тод Бол от Хъдсън, щата Уисконсин, САЩ, изработил умален модел на едностайно училище в памет на майка си, бивша учителка, която много обичала да чете. Той го напълнил с книги и го поставил в двора на къщата си с надпис „ Безплатни книги“. Приятели и съседи били във възторг от начинанието му. Тод направил още няколко къщички и ги раздал. С Рич Брукс от университета на Уисконсин – Мадисън започнали да развиват проекта като значимо социално начинание, като черпели вдъхновение от близки по дух идеи, като „малките пътуващи библиотеки“ на мис Лути Стиърнс – библиотекарка, която между 1895 и 1914 разнесла книги на повече от 1400 населени места в Уисконсин.
След една година концепцията на книжните къщички се избистрила – те вече се изработвали изключително от рециклирани материали, всяка с уникален модел. Благодарение на ентусиасти популярността на къщичките нараснала извън Хъдсън и привлякла вниманието на местни и национални медии. През 2012 г. била учредена фондация с идеална цел „Little Free Libraries“ (малки безплатни библиотеки).
В нашия разказ използвахме и материали от Милена Златарова, член на движението за свободен обмен на книги.


След това, което ви разказахме, бихме искали да напомним, че, вземайки книга от къщичката, е добре след време да я върнете и да добавите някоя ваша. Така ще има разнообразие на заглавия и жанрове и ще увеличаваме фонда от книги.


Очакваме ви!


Източник: Сдружение „За Етрополе”