Кулминацията на тържествата е във Велико Търново


Отбелязваме 113 години от независимостта на България. Чествания ще има в няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново.


Заради противоепидемичните мерки шествие към крепостта Царевец този година нямаше. Само президентът Румен Радев и официалните лица се изкачиха до двореца на царете, където беше приет почетния караул и издигнато националното знаме.  Там Румен Радев произнесе тържествено слово.
 „Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България", заяви той.
„Възраждането и триумфа на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта  се огласява именно от там. Става ясно, че българската държава заема своето достойно място на европейската и световна сцена, че възродена България няма да бъде подвластна вече на никого", допълни Радев.
И напомни на всички българи, че трябва да се гордеем с предшествениците ни.
„Този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. За българите обявяването на незасимостта е морална победа. Решителното скъсване със зависимостите от миналото утвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили", каза още президентът.
След това Радев се включи в шествие до паметника „Майка България“ в центъра на града. 
 
Независимостта на страната ни е обявена във Велико Търново, пред църквата „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец.
"Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Това е една цел, която имат и възрожденците. Фактически България е независима много преди 1908 г. и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение", заяви в ефира на "Здравей, България" историкът от Великотърновския университет проф. д-р Петко Петков.


В началото на честванията имаше Света литургия поставя в „Свети 40 мъченици”. Води я лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий.


В центъра на Пловдив членовете на комитет "Родолюбие" възпроизвеждат исторически момент от 1908 година - част от посрещането на цар Фердинанд в града, което се е състояло само няколко дни след обявяването на независимостта на България. Така Пловдив става първият град в страната, в който Фердинанд е посрещнат като владетел на независима България и с титлата цар.
Възстановката е само част от събитията, с които в града под тепетата отбелязват 113 години от обявяването на независимостта на България.


А в София точно в 12 часа на обяд беше извършена тържествена смяна на почетния караул пред Президентството по повод Деня на независимостта на България.


Заради забраната за провеждане на обществени мероприятия по време на пандемията, в Етрополе днес нямаше никакви чествания. Единствено беше поднесен венец пред Паметника на загиналите във войните от името на кмета Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Марин Маринов.