С настъпването на пролетта най-атрактивният културно-исторически обект в Община Ботевград – Часовниковата кула, отваря врати за посетители в събота и неделя.


Достъпът до обекта ще се осъществява след предварителна заявка на място или по телефон, както следва:


От понеделник до събота: в Туристически информационен център – Ботевград от 09:00 до 17:00 ч. или на телефон: 0723/ 69-158


В неделя: в Исторически музей – Ботевград от 10:00 до 17:00 ч. или на тел. 0723/66 828


При посещението си гостите и жителите на Ботевград ще бъдат придружавани от гид, който под формата на беседа, ще разказва любопитни исторически факти и тайни, които Часовниковата кула пази и до днес. 


Желаещите ще имат възможност да се изкачат до часовниковия механизъм и да се насладят на гледката от близо 30 метра височина, обезопасени с необходимите предпазни средства. 


Гордо извисяваща се в сърцето на Ботевград, най-високата Часовникова кула на Балканския полуостров е запазила своята идентичност и възрожденски дух и до наши дни. Със своите барокови елементи и стенописи, украсяващи вълнообразните корнизи и височина от 30 метра, тя е символ на града и заема централно място в герба му. 


Строежът на Кулата започва в далечната 1863 г. по повод обявяването на с. Самунджиево за град и околийски център. Данните за строителите са оскъдни, но е сигурно името на местния майстор от с. Врачеш, който участва в надзираването на строителните дейности. Строежът е завършен през 1866 г.


През своята 156-годишна история Часовниковата кула се е превърнала в символ на урбанизацията и модернизирането на Ботевград. 


Символът на Ботевград помни много промени, реставрации и ремонти, за да бъде запазен в днешния си вид и да пренесе съвременния човек назад във времето към една вълнуваща историческа епоха.