Няколко израелски бизнесмени, сред които и производители на козметика от Мъртво море, отправили искане до Комитета за даване на имена към израелското правителство, в което настояват името на Мъртво море да се промени.

"Нашите чуждестранни клиенти сравнително резервирано се отнасят към козметика, която се асоциира със смърт", казва директорът на "Dead sea cosmetics" Моти Фридман, който е един от инициаторите на молбата, която ще бъде разгледана до края на октомври. На този етап все още няма предложение за ново име, твърди председателят на Комитета Моше Брур.

Ако Комитетът реши да промени името на Мъртво море, неговото досегашно наименование ще изчезне от всички държавни публикации и географски карти. На иврит Мъртво море означава Море на солта или Солено море. Предполага се, че наименованието Мъртво море е придобито през първи век, когато тази област се управлявала от древноримският политически деец и писател.

Според допитване извършено неотдавна 42,5 % от анкетираните в Израел смятат, че трябва да се промени името, докато 52% са на мнение Мъртво море да си запази името.