Преди няколко дни вестник „Труд” разказа за младото семейство от Трудовец Десислава и Васил Чикови, които отглеждат шафран в наследствените си земи в ботевградското село. 


„Ние сме земеделци и решихме да се занимаваме с нещо по-екзотично - казва Десислава. –Засега отглеждането му ни е хоби, но с времето се надяваме да ни стане основно занимание. Отглеждаме го на 5 дка, като залагаме на високото качество. Посадъчния материал внесохме от Холандия.”


Чикови правят изследване във френска лаборатория. Дават проби, след десетина дни им връщат информация за резултатите от изследването. Досега показателите са, че шафранът им е с отлично качество. 


В зависимост от големината на декар се засяват от 10 до 50 хиляди луковици. 50 хиляда цвята дават около 300 грама от декар, това е максималният добив. 


„Искаме да разширим размера на насажденията – казва Васил. – Имам около 45 дка наследствени земи в Трудовец и като подготвя почвата, смятам да ги засадя с нови шафранови луковици. Те цъфтят през октомври, шафранът се събира ръчно в кошници, след това се почиства пак ръчно, отделят се стигмите /червените израстъци или близалца/. Всяко цвете има четири стигми , 150 цветчета 1 грам изсушен шафран.”


„Нашата страна влиза в средиземноморския климатичен пояс. Шафранът иска много слънце и студена зима. Не е претенциозен за поливане и обработване – обяснява Васил. –Ние имаме сантимент към земята, искаме да сме близо до природата и затова потърсихме да отглеждаме растение от по-екзотичен вид. Членуваме в асоциацията на производителите на шафран, опитваме да го популяризираме.”


Шафранът би могъл да е заместил на тютюна, особено в Родопите. Вече има няколко стопанства, в които се отглежда успешно. Интересно и ново за нашата страна. Иначе вирее добре на Балканите – Турция, Гърция, Македония. 


Семейство Чикови разработка екстракт за собствена марка козметични продукти. 


„Не влагаме никакви консерванти. Създадохме СПА терапия вкъщи – чист, натурален продукт, масла за лице, дневен и нощен крем за цялостна грижа а кожата, свещи, „бомбички” за вана, скраб за ексфолиране. Работим с технолози, които ни изработват формулите. За тях търсим и намираме най-качествените съставки, освен шафрана. Залагаме на български растения като невен, маточина. После даваме съставките в завод, който произвежда козметика, където се произвеждат нашите готови продукти. В момента са около 6. Малко, но с възможно най-високо качество”, разказва Десислава Чикова пред вестник „Труд”.


Снимка: в. "Труд"