През м. октомври 2021 г. за пореден път стартират мероприятия  по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца 0-18 годишна възраст в Република България 2021-2025“. Настоящата Програма е в продължение на проведената в периода 2015-2020.   


Програмата е една от най-устойчивите в сферата на здравеопазването и дава изключително добри резултати по отношение денталното здраве на децата. Основна част от нея е безплатното поставяне на силанти (защитно покритие срещу кариес) на поникналите първи постоянни зъби при деца 5-8 год.  


Проблемът с ранно развитие на кариес при децата е много важен, защото води до ранна загуба или голямо разрушаване на постоянните зъби. Първите постоянни зъби поникват много рано, около 5-6 год. възраст и повечето родители ги „мислят“ за временни и не обръщат нужното внимание за профилактика на кариеса. Ето защо е важна и много полезна процедурата за поставяне на защитното покритие „силант“, докато зъбите са още здрави.


Процедурата за поставяне на защитното покритие „силант“ е безболезнено, бързо и много ефикасно за предпазване от развитие на кариес. Поставянето на силанти е финансирано от Министерството на здравеопазването  и е безплатно за родителите на деца на възраст 5-8 год.


Безплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата спестява: страдания на детето, което се свързват с правенето на пломби; време и пари на родителите. 


За елиминиране на зъбния кариес при децата от огромно значение е прилагането на комбинацията от: редовно посещение при лекаря по дентална медицина; правилната устна хигиена два пъти дневно с флуорна паста за зъби и четка; дъвченето на дъвка без захар след хранен; използване на зъбни конци за почистване на междузъбното пространство; флуорна профилактика – само след консултация с лекаря по дентална медицина; правилният подбор на храни и напитки; поставянето на силанти.  


Програмата започна през м. септември и ще продължи до края на ноември 2021 г, напомня д-р Стефалина Чинарска – координатор за Софийска област.  Можете да запишете час за Вашето дете при лекарите по дентална медицина, които участват в Програмата през настоящата година. За община Ботевград това са д-р Димитрина Чобанова /кабинет 415 на ул. „Божко Божилов“ №1, тел. за записване: 0888751494/ и д-р Венета Гергова /Врачеш, ул. Бузлуджа №50, тел. за записване: 0887367123. За Етрополе – д-р Пенка Михайлова /ул. Г. Димитров №2, тел. за записване: 0888139746/.