Всички ученици от тъмночервените зони преминават на онлайн обучение от 21 октомври. Община Ботевград също попада в тази зона. Според т.7 от заповедта на здравният министър Стойчо Кацаров: “Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население“. 867,4 болни на 100 000 души е средната 14-дневна заболеваемост в община Ботевград /изчислява се като за всеки ден се сумира броя на новорегистрираните лабораторно потвърдени случаи през настоящия и предходните 13 дни, сумата се разделя на населението - в случая на общината - 30 645 души, и се умножава по 100 000/. 


От Регионалното управление на образованието са уведомили директорите на местните училища, че от утре учениците минават на онлайн обучение.


Министърът на образованието и науката издаде днес заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. 


Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата в общините с висока заболяемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не беше получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини. 


Междувременно МОН актуализира Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.