Индия планира да изстреля в сряда първия си космически кораб до Луната, като на борда му ще има апаратури за 11 научни експеримента, разработени в няколко страни, сред които и България, пише "Уолстрийт джърнъл". Космическият кораб "Чандраян-1" ще потегли за двегодишна орбитална мисия около земния спътник, след като бъде изстрелян с индийска ракета от космическия център Сатиш Дхаван в Южна Индия.

Така Индия ще стане третата азиатска страна, изпратила орбитални сонди до Луната, след като миналата година това сториха Китай и Япония. Проектът "Чандраян-1" е на стойност 80 милиона долара и по него са работили около хиляда учени и инженери в продължение на четири години, посочва вестникът.

По план "Чандраян-1" трябва да обикаля Луната в орбита на около 60 мили (96,6 км) височина над повърхността й. Полезният товар на борда са съоръжения за 11 научни експеримента, пет от които са разработени в Индия, два - от НАСА и по един от Германия, Великобритания, Швеция и България, посочва "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Индийската космическа програма има критици, според които правителството харчи за нея милиони, като пренебрегва бедността в страната, където доходите на човек от населението са под 1000 долара годишно, общественото здравеопазване и образование са в лошо състояние, а цените на храните и горивата притискат хората.