От 1 до 30 ноември на тиротирята на цялата страна се провежда традиционната акция "Зима". Тя ще премине при спазване на временните противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването.


В рамките на акцията ще се проведат три кампании: "Безопасно пътнопревозно средство през зимата"; "Пешеходци, пътници и водачи за безопасно движение по пътищата"; "Безопасно шофиране през зимата".  


По време на първата ще се извършва проверка на изправността на светлините в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планират се, съвместно с органите на местната власт, проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.


Контролът в първата деседневка от месец ноември ще бъде насочен към:


- спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа;


- недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване;


- недопускане движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка;


- недопускане движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години- недопускане движението презтъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки;


- недопускане управлението на велосипеди по магистралните пътища.


Втората кампания започва от 11 и продължава до 20 ноември. Тя ще бъде насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците. По време на тази камапния ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение. Ще се акцентира на недопускане движението на пешеходци по магистралните пътища.


Специално внимание ще се обръща на пешеходците, които най-често и в населени, и в извън населени места, се движат неправилно в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци).


Ще се взима отношение спрямо пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП, и които с поведението си създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Ще се осъществява контрол и за даване от водачите на ППС предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.


Трета кампания - „Безопасно шофиране през зимата“, е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците.


От "Пътна полиция" напомнят на водачите на моторни превозни средства: да сменят гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм; да проверят изправността на всички светлинни източници на превозното средство; да се движат с изправна стъклопочистваща система.


По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, при установяване на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение. 


Също така в хода на акция „Зима“ ще се извърши оглед на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци, на пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до собствениците на пътя. Това съобщи мл.автоконтрольор Венелина Петкова от охранителна полиция към РУ Ботевград.