Водачът на листата на Демократична България за 26 МИР Божидар Божанов и Яна Тодоранова, с преференция 102, продължават срещите лице в лице с хората от София област. От Драгоман, през Своге, Ботевград, Етрополе, Копривщица и Самоков - разговорите на място дават най-добра перспектива на бъдещите депутати за проблемите на гражданите. Преобладава усещането, че след десет години работа “на парче” и без поставяне на адекватни управленски акценти върху всяко населено място, общините  в областта са пропуснали добри възможности за растеж и повишаване качеството на живота на хората както в здравеопазването, така и по отношение на инфраструктурата, водоснабдяването, образованието и икономиката. 


След проведените стотици разговори с местните хора, кандидатите на Демократична България затвърждават разбирането си, че проблемите по места са разнородни, но ги обединява острата нужда от промяна, както и качественият капацитет, който хората по места носят в себе си и искат да развиват.  


“Време е да докажем на хората, че в управлението на страната има хора, които реално ще се борят за адекватна промяна за областта,” сподели Яна Тодоранова при среща със симпатизанти в Етрополе този уикенд. И допълни “Немислимо е да се твърди, че се прави нещо за развиване на бизнеса по места и потенциала на хората, а същевременно да се налага ежеседмично местните хора да пилеят време, за да ги мотаят по институции в столицата.” 


Ключов проблем за региона остава липсата на адекватен транспорт - един от многото сектори, които корупционният модел на управление на коалицията ГЕРБ-ДПС-БСП е довел до разпад, чрез раздаване на обществени поръчки на свои приближени. Без контрол, без висок стандарт за изпълнение на услугите, резултатът е, че много населени места на практика са откъснати едно от друго и от столицата. Това лишава и младите от възможност да получат адекватно образование, според своите потребности и талант. В копнеж за по-добро бъдеще за себе си и близките си, при липса на адекватен транспорт, с който да отиват и да се връщат, те често изоставят родните си места и търсят развитие в София. Практика, която неминуемо води до обезлюдяване на региона и задълбочаване на проблемите по места. 


“Време е да се намери трайно решение на проблема с незаконното сметище. Лично ще се ангажирам с това,” заяви Яна Тодоринова в Самоков, където  кандидатите за пореден път имаха възможността да проведат преки разговори с местната общност. Според нея причината да не е разрешен проблемът досега, е липсва на воля на управляващите. Подходът, който се коментира в местния общински съвет, трябва да стане публично достояние, защото има сериозен риск това да донесе повече дългосрочни вреди.


По време на срещите мнозина споделиха, че заради активната кампания на обединението в региона през цялата година, от други партии са се принудили да се появят сред хората и да симулират интерес към гражданите, но, парадоксално, без дори да разговарят с тях.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!