Карта на климатичната справедливост на Ботевград ще бъде готова до няколко седмици. Тя се изработва от участниците в проект със същото наименование, който се реализира по Програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“ на Български фонд за жените.


Инициативата стимулира гражданското участие в опазването на Земята, повишава знанията за пресечните точки между равнопоставеността и климатичната справедливост и включва местни общности и активисти за справянето с проблема.


В рамките на проекта се състояха три срещи. Участие в тях взеха местни хора с активна позиция по темата за опазване на околната среда, представители на различни професии, възрастови групи и общности. Бяха дискутирани множество теми за климатичните промени и как те влияят върху нашият живот. В хода на дискусиите бяха обсъдени примери от различни страни и как те могат да се приложат на местно ниво.


Фокусът на срещите падна върху две неща: изчерпаемите природни ресурси и социалната справедливост, влиянието на климатичните промени върху определени социални групи. Присъстващите работиха чрез метода „дизайн мислене“ (design thinking), който представлява структуриран процес за генериране на иновативни решения със свои принципи и инструменти. 


Една от целите на проекта е създаването на анимирана карта на града, съдържаща илюстрации и стикери. Те ще отразяват изводите, до които стигнаха участниците в срещите, както и предложените от тях идеи за подобрение на климатичното състояние на градската среда.


Картата е в процес на изработване. Тя ще бъде разпространена на хартиен носител.


През 2018 г. в становище на Европейския икономически и социален комитет относно „климатичната справедливост“ се посочва, че понятието „очертава глобалното изменение на климата като политически и етичен въпрос, а не само като строго екологичен проблем“, пояснява публикация в climateka.bg.